Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις Rosa Nera και Πρυτανεία

Πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις Rosa Nera και Πρυτανεία και τους/ις συλληφθέντες/είσες Ι Τρίτη 02/04 Ι 18:00 Ι Καμάρα

ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ – ΜΑΧΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA & ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας 1/4 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον λόφο Καστέλι και εκκένωσαν τις καταλήψεις Rosa Nera, για ακόμη μια φορά, και Πρυτανεία. Ακόμη ένα χτύπημα στον κόσμο και στις δομές του αγώνα έρχεται να προστεθεί με την επίθεση στην εδώ και 20 χρόνια κατειλημμένη δομή, μια από τις πιο παλιές καταλήψεις της χώρας. Αμέσως μετά την εκκένωση δεκάδες αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο, ενώ πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη αρχικά στο δημαρχείο Χανίων και στη συνέχεια με πορεία κινήθηκαν έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο της περιοχής.

Η συγκεκριμένη επίθεση είναι η δεύτερη που δέχεται η κατάληψη Rosa Nera καθώς στις 15/9/20 είχε πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης με 16 συλλήψεις. Η απάντηση σε αυτό ήταν 9 μήνες μετά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες να προχωρήσουν σε ανακατάληψη του χώρου τους, με την υποστήριξη σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας. Μια κίνηση που για εμάς αποτελεί παράδειγμα και κινηματική παρακαταθήκη. Η κατάληψη εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί ως χώρος συνάντησης αγωνιστών και αγωνιστριών ενώ παράλληλα οργάνωνε προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, μαθήματα κ.α., αποτελεί δηλαδή έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο όπου αγκάλιαζε η τοπική κοινωνία. Κι αυτό είναι που τους ενοχλεί. Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι ζωτικοί χώροι όσων αντιστέκονται απέναντι στην αδικία, την εξαθλίωση και την αλλοτρίωση και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε.

Κράτος και κεφάλαιο, σε άρρηκτη συνεργασία, ιεραρχούν διαχρονικά ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα την καταστολή των καταλήψεων. Αυτό συμβαίνει και στο λόφο Καστέλι. Οι χώροι που εκκενώθηκαν είναι ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η Κτηματική Εταιρεία του οποίου, τα έχει παραχωρήσει σε ιδιώτη επενδυτή (εταιρεία Belvedere) για την ανέγερση ξενοδοχείου. Εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση δηλαδή ενός δημόσιου ανοιχτού χώρου από το κεφάλαιο προς όφελος και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων και πολυεθνικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ.

Σε μια περίοδο που οι συνθήκες για ολόκληρη την κοινωνική βάση, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τους φυλακισμένους γίνονται χειρότερες μέρα με τη μέρα, το κράτος χτυπάει τα κέντρα των κοινωνικών αντιστάσεων και τον κόσμο που αγωνίζεται. Οι καταλήψεις αποτελούν κομμάτι του αγώνα, χώρους δημιουργίας μιας ελεύθερης κουλτούρας αντίστασης στον καπιταλισμό και αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Αποτελούν προεικόνιση μιας άλλης κοινωνίας, μιας κοινωνίας ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης που το κράτος μάχεται και προσπαθεί να εξοντώσει.

Εμείς από τη μεριά μας, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα της ανοικοδόμησης στην εδώ και 16 χρόνια κατειλημμένη Libertatia και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους/στις καταληψίες της Rosa Nera και της Πρυτανείας και σε όποιον/α αγωνίζεται για μια κοινωνία αλληλεγγύης και ελευθερίας. Όλοι μαζί στήνουμε αναχώματα στα σχέδια του κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε δομή του κινήματος που βρίσκεται στο στόχαστρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε κατάληψη που χτυπιέται, διαμηνύοντας στους εξουσιαστές πως είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε δίχως φόβο να αγωνιζόμαστε για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε με ψηλά το κεφάλι μέχρι την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ROSA NERA & ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ & ΣΥΛΛΗΦΘΕΙΣΕΣ

Κατάληψη Libertatia

1/4/24



Σχόλια