Aνακοίνωση της κατάληψης Libertatia σχετικά με τις πρόσφατες κατασταλτικές κινήσεις | ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

 



Το τελευταίο διάστημα και για πολλοστή φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία σκληρή κατασταλτική εκστρατεία απέναντι στις δομές που υπάρχουμε και αγωνιζόμαστε, στους χώρους όπου βρισκόμαστε για να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε στο σκάρτο σύστημα που μας επιβάλλουν οι εξουσιαστές. Σε ένα σύστημα όπου αποδεικνύει περίτρανα ότι επ’ ουδενί νοιάζεται για την κοινωνική βάση, για όλους εμάς που καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι στην αγριότητα της κρατικής και καπιταλιστικής διαχείρισης.

Στις 25/7 πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης στην Αθήνα και ακολούθησε η άμεση κατεδάφισή του. Στις 25/8 πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη επιχείρηση εκκένωσης του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Άνω Κάτω Πατησίων και της κατάληψης Ζιζάνια στην Αθήνα. Λίγες μέρες μετά η εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού Πολυτεχνείου (ΑΣΠ) στην Αθήνα, όπου η συγκέντρωση αλληλεγγύης της κατάληψης μετατράπηκε σε ανθρωποκυνηγητό από κάθε λογής μπάτσους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας κοπέλας στο κεφάλι, αφότου την παρέσυρε μηχανάκι της ομάδας δέλτα. Ένα μήνα αργότερα πραγματοποιείται η εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο Κρήτης όπου ένας σύντροφος, τον οποίο σέρνανε οι μπάτσοι στην ταράτσα δεμένο πισθάγκωνα, πλησίασε το περβάζι και όρμησαν προς τα πάνω του με μένος μη τυχόν και τους ξεφύγει, με αποτέλεσμα ο σύντροφος να βρεθεί στο κενό και να προσγειωθεί τρεις ορόφους κάτω, πάνω σε ένα δέντρο και έτσι να σωθεί η ζωή του. Μέσα σε αυτή τη σειρά εκκενώσεων έχουμε και την καταστολή των καταλήψεων και με άλλους τρόπους. Από τη μία τις μπουλντόζες και τα μηχανήματα του εργολάβου που διεκδίκησε στα μουλωχτά μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ένα τεράστιο κομμάτι στο οποίο υπάρχει το κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. και από την άλλη τη διακοπή ηλεκτροδότησης του Ελεύθερου Κοινωνικού χώρου Σχολείο, από συνεργείο της ΔΕΗ. Ακόμη, βλέπουμε να δίνονται υπέρογκα ποσά για τη “φύλαξη” των κτηρίων που βρισκόντουσαν υπό κατάληψη, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας ισοπέδωσης τους φυσικά, όπως μας έγινε γνωστό για την κατάληψη Mundo Nuevo όπου η δημοτική αρχή του Δήμου Θέρμης, από λίγες μέρες μετά την εκκένωσή της έως και σήμερα, έχει σπαταλήσει συνολικά 28.000 ευρώ για την σφράγιση και την παρακολούθηση του κτηρίου, προφανώς με μόνο σκοπό την αποτροπή της πιθανότητας το κτήριο να επιστρέψει στους καταληψίες και να αποτελέσει ξανά αγκάθι στον κόσμο της εξουσίας.


Το γραφικό αφήγημα περί “αξιοποίησης” των κατειλημμένων κτηρίων και της “επιστροφής τους στα χέρια της κοινωνίας” δεν είναι τίποτα παρά μια προσπάθεια ενοχοποίησης των ίδιων των καταλήψεων αλλά παράλληλα και όσων υπάρχουν και αγωνίζονται μέσα από αυτές. Κράτος και κεφάλαιο, σε άρρηκτη συνεργασία, ιεραρχούν διαχρονικά ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα την καταστολή των καταλήψεων και των καταληψιών, γιατί έτσι πιστεύουν πως ο ανυποχώρητος αγώνας μας απέναντι σε ό,τι επιχειρεί να υπονομεύσει τις ζωές και τις αξίες μας θα ατονίσει, πως θα πάψουμε να στεκόμαστε εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα πλάνα και την εγκληματική αδιαφορία τους, που πατάνε πάνω στις ζωές των από κάτω ώστε μια χούφτα αχόρταγων καταπιεστών να απομυζεί από όλους εμάς για να έχει όλο και περισσότερα.


Οι καταλήψεις ήταν, είναι και θα είναι ζωτικοί χώροι όσων αντιστέκονται απέναντι στην αδικία και την εξαθλίωση και ως τέτοιες τις υπερασπιζόμαστε. Η ανακατάληψη του ΑΣΠ και των Ζιζανίων είναι απόδειξη αυτού και απόδειξη του ότι δεν υποχωρούμε.


Από πλευράς μας, ως κατάληψη Libertatia πεισματικά εδώ και χρόνια, μέσω του αγώνα της ανοικοδόμησης απαντάμε ότι καμία επίθεση δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει. Είμαστε εδώ, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τη βαρβαρότητα, προτάσσοντας τον κόσμο που θέλουμε να οικοδομήσουμε, έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας και ελευθερίας. Γιατί αυτό που ξέρουμε εμείς να κάνουμε, σε αντίθεση με το κράτος, το κεφάλαιο και το φασισμό που σκορπάν καταστροφή και θάνατο, είναι να δημιουργούμε.



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΣ-ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Κατάληψη Libertatia, Οκτώβριος 2023

Σχόλια