Ανακοίνωση της Κατάληψης Libertatia σχετικά με τη στοχοποίηση μέλους της από την ΕΛ.ΑΣ.

 Ανακοίνωση της Κατάληψης Libertatia σχετικά με τη στοχοποίηση μέλους της από την ΕΛ.ΑΣ.

Είναι ολοφάνερο πως διανύουμε μια περίοδο έντονης καταστολής στις δομές αγώνα αλλά και τον αγωνιζόμενο κόσμο, με συνεχείς εκκενώσεις καταλήψεων και συλλήψεις αγωνιστών/τριών. Η κατάσταση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα τρομοκράτησης που το κράτος επιχειρεί να επιβάλλει, το οποίο έχει ενισχύσει σε βάθος του καιρού με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και την όξυνση της αστυνόμευσης σε καθημερινή βάση στις γειτονιές και τις πλατείες. Ουσιαστικά, το κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει την ισχύ του, προκειμένου να κάνει τον κόσμο -του αγώνα κυρίως- να υποχωρήσει μπροστά στην καταστολή. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28/8 η συμμορία της ΕΛΑΣ εισέβαλε για τέταρτη φορά στην Κατάληψη Libertatia, σταματώντας τις εργασίες ανοικοδόμησης της, συλλαμβάνοντας 11 συντρόφους/ισσες και εκκενώνοντας την. Ωστόσο, ούτε έναν μήνα αργότερα, στις 24/9 ανακαταλάβαμε την Libertatia με τη συμβολή δεκάδων συντρόφων/ισσών και αλληλέγγυου κόσμου. Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ ήταν άμεση, και γρήγορα κινητοποιήθηκαν σχεδόν όλες οι αστυνομικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα στα σχέδια της όμως, ο κόσμος που ανακατέλαβε την Libertatia δεν υποχώρησε μπροστά στις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ, ΜΑΤ), αλλά αντίθετα παρέμεινε εκεί να υπερασπιστεί την κατάληψη. Αυτοί που έκαναν τελικά πίσω ήταν οι ίδιοι οι μπάτσοι, οι οποίοι αν και ήταν έτοιμοι να επέμβουν, φάνηκαν ανήμποροι να το καταφέρουν μπροστά στη μαζικότητα του αλληλέγγυου κόσμου -εντός και εκτός κατάληψης- και της αυταπάρνησης τους. Το επόμενο πρωί λοιπόν, στις 5:00, υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν ξανά στην Libertatia, την εκκενώνουν εκ νέου και συλλαμβάνουν 3 συντρόφους/ίσσες. Βλέποντας πως η καταστολή, οι συλλήψεις και οι εκκενώσεις δε μας πτοούν, αναγκάστηκαν να μπουν στην κατάληψη κρυφά και αχάραγα, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν την αποτυχία της προηγούμενης ημέρας. 

Κάποιες ώρες μετά την δεύτερη εκκένωση, λίγο πριν τη μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Libertatia, τα τσιράκια του κράτους εντοπίζουν κάτω από το σπίτι της μια συντρόφισσα, μέλος της κατάληψης και τη σταματούν για υποτιθέμενο τυχαίο έλεγχο. Την κρατούν περίπου μια ώρα με την πρόφαση πως πραγματοποιούν μια απλή, τυπική εξακρίβωση στοιχείων, ενώ στο σημείο φτάνουν συνέχεια μπάτσοι (4 μηχανές ΔΕΛΤΑ και ένα περιπολικό) που παρεμποδίζουν την επικοινωνία της με οποιονδήποτε άλλον πέρα από αυτούς. Μετά από την επίμονη απαίτηση της συντρόφισσας να μάθει για ποιο λόγο υπόκειται σε αυτή τη διαδικασία, οι μπάτσοι της απάντησαν πως ξέρουν ποια είναι και που πάει, και πως γνωρίζουν ότι είναι μέλος της Κατάληψης Libertatia. Μετά από κάποια ώρα, και ενώ οι περαστικοί είχαν αρχίσει να μαζεύονται γύρω από το σημείο, την άφησαν τελικά να φύγει. 

Αναγνωρίζουμε πως το παραπάνω περιστατικό έχει διττή υπόσταση. Από τη μια, αποτυπώνει την πολιτική του κράτους και της καταστολής που επιχειρούν να απονεκρώσουν παντελώς το αναρχικό κίνημα με όποιον τρόπο μπορούν, παρεμποδίζοντας αγωνιστές και αγωνίστριες από το να στηρίξουν οποιοδήποτε κάλεσμα, ακόμα και μια μικροφωνική συγκέντρωση. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις δήθεν προληπτικές προσαγωγές πριν από τις πορείες. Από την άλλη, αποτελεί ακόμα μια τεχνική εκφοβισμού του αγωνιζόμενου κόσμου, δείχνοντας του πως η Αστυνομία ξέρει ποιοι άνθρωποι συμμετέχουν στους αγώνες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την δράση τους. 

Εμείς από πλευράς μας δηλώνουμε ρητά πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω μπροστά στην καταστολή. Είμαστε αναρχικές και αναρχικοί και καταληψίες. Αγωνιζόμαστε για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιοσύνης, ισότητας και πραγματικής ελευθερίας, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο που σπέρνουν τρομοκρατία, φασισμό και μισαλλοδοξία. Κουβαλάμε στις καρδιές μας έναν καινούργιο κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, και ο κόσμος αυτός συνεχώς μεγαλώνει. Θα μας βρείτε απέναντι σας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κατάληψη Libertatia, 06/10/2024



Σχόλια