Ανακοίνωση της κατάληψης Libertatia σχετικά με την επίθεση στην κατάληψη mundo nuevo


 

Στις 20 του Μάη, κι ενώ στην ταράτσα της κατάληψης Mundo Nuevo βρισκόταν σε εξέλιξη ένα diy drag show – hip hop live με τη συμμετοχή drag queens και μουσικών σχημάτων, κάποια άτομα αποφάσισαν να επιτεθούν στην κατάληψη πετώντας τρικάκια και γράφοντας με σπρέι στα τζάμια του ισογείου ορισμένες ανεκδιήγητες εκφράσεις, κατηγορώντας ουσιαστικά την κατάληψη -δηλαδή το σύνολο των αναρχικών αγωνιστών/αγωνιστριών που την απαρτίζουν- για «ξέπλυμα παραβιαστών» και «τρανσφοβία», ενώ παρόμοιο περιεχόμενο είχαν και τα τρικάκια. Αξίζει δε ν’ αναφερθεί ότι η Mundo Nuevo με πρότερη σχετική της ανακοίνωση είχε ενημερώσει ότι μόλις ξεκινήσει η εκδήλωση θα κλείσουν οι πόρτες της κατάληψης, ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός στην ταράτσα και να διασφαλιστεί έτσι η ασφάλεια κοινού και συμμετεχόντων. Ακριβώς εκείνο τ’ ολιγόλεπτο διάστημα λοιπόν που η περιφρούρηση αποσύρθηκε στο εσωτερικό του κτηρίου, έλαβε χώρα κι αυτή η αχαρακτήριστη ενέργεια – γεγονός που καταδεικνύει φυσικά τον οργανωμένο χαρακτήρα της.

Ως κατάληψη Libertatia καταδικάζουμε ευθέως την επίθεση στην Mundo Nuevo και κάθε επίθεση ή πρακτική που έχει στο στόχαστρό της το αναρχικό κίνημα και τις κατειλημμένες δομές του αγώνα. Η εν λόγω ενέργεια δεν μπορεί να εκληφθεί κατά κανέναν τρόπο ως πολιτική ή ενδοκινηματική παρέμβαση (είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ποτέ δεν δημοσιεύτηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης), παρά ως μία φασίζουσα και κανιβαλιστική επίθεση η οποία αποβλέπει στην υπονόμευση του οργανωμένου αναρχικού κινήματος. Φασίζουσα διότι η επίθεση σε μία κατάληψη αντιβαίνει πλήρως στην ελευθεριακή κουλτούρα που προωθούμε και υποστηρίζουμε, κουλτούρα η οποία υποδεικνύει τον σεβασμό προς τους/τις συντρόφους/-ισσες μας, προς τους ανθρώπους δηλαδή που αγωνίζονται και μάχονται μαζί μας για την κοινωνική απελευθέρωση. Κανιβαλιστική καθώς οι συγκεκριμένες γκρούπες φαίνεται να κινούνται με βάση τις ιδεοληψίες τους και μόνον, ακόμα κι αν αυτές τους οδηγούν σε κινήσεις που πλήττουν το κίνημα και κάνουν τους μπάτσους και τους φασίστες να τρίβουν ευχαριστημένοι τα χέρια τους. Με δυο λόγια, τα άτομα αυτά προτίμησαν να επιτεθούν σε μία αναρχική κατάληψη, παρότι κάλλιστα θα μπορούσαν ν’ ασκήσουν κριτική (οσοδήποτε οξεία) μέσω κάποιου κειμένου ή στα πλαίσια κάποιας συνέλευσης ή άλλης πολιτικής διαδικασίας. Αυτό θ’ αποτελούσε πράγματι ενδοκινηματική παρέμβαση. Αυτό θα φανέρωνε υγιή πολιτικά κίνητρα τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση και τη βελτίωση του κινήματος. Αυτό θα παρουσίαζε όντως ελευθεριακά -και όχι φασίζοντα- χαρακτηριστικά.
 
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ορισμένοι προτιμούν σταθερά τον δρόμο του τυφλού, εμμονικού -κι εντελώς άγονου σε έσχατη ανάλυση- μίσους, από τον δρόμο της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της αυτοοργάνωσης. Εμείς πάλι επιμένουμε να υποστηρίζουμε πως μονάχα μέσα από τέτοιους δρόμους -δρόμους δημιουργικούς και έμπλεους από τα ιδανικά και τις αξίες του αναρχισμού- μπορούμε να πολεμάμε και ν’ αγωνιζόμαστε με ορίζοντα την κοινωνική επανάσταση.
Από την πλευρά μας, ξεκαθαρίζουμε ότι υπερασπιζόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη τις δομές του αγώνα και στεκόμαστε δίπλα στην κατάληψη Mundo Nuevo. Υπερασπιζόμαστε το σύνολο του αναρχικού κινήματος και μένουμε σταθερά απέναντι σε όλους τους δεδηλωμένους εχθρούς του πλην όμως και στους άσπονδους φίλους του, οι οποίοι αρέσκονται στο ν’ αντιμετωπίζουν το κίνημα (ή ορισμένες από τις εκφάνσεις/θεματικές του) σαν να είναι τσιφλίκι τους.
Με όπλο μας την αλληλεγγύη ν' αγωνιστούμε ενάντια σε κράτος, μπάτσους, φασίστες, παρακρατικούς και σε όσους άλλους μεθοδεύουν την υπονόμευση των δομών μας. 
 
Κατάληψη Libertatia, Ιούνης 2022

Σχόλια