ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

 



Στις 8 Απριλίου ολοκληρώθηκε η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων από την πρώτη εισβολή της αστυνομίας στην κατάληψη Libertatia για εργασίες ανοικοδόμησης που πραγματοποιούνταν στον χώρο με σκοπό να αποκαταστήσουν τη ζημιά που είχε δεχθεί το κτίριο από την εμπρηστική επιίθεση φασιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου τον Γενάρη του 2018. Μέσα σε μια ευρύτερη κατασταλτική πολιτική, που βάζει στο στόχαστρο τις δομές αγώνα, δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή η ανοικοδόμηση μιας κατάληψης με ξεκάθαρα κινηματικό τρόπο. Έτσι, χρησιμοποιώντας τις εκδουλεύσεις της «αρμόδιας» υπηρεσίας, της εφορίας νεοτέρων μνημείων, το κράτος βρήκε την ευκαιρία να χτυπήσει για άλλη μια φορά έναν κατειλημμένο χώρο, ο οποίος, με τις ευλογίες της αστυνομίας, είχε δεχτεί εμπρηστική επίθεση από φασιστικές γκρούπες μέσα στον εθνικιστικό παροξυσμό για το όνομα της Μακεδονίας. Από τότε και στο εξής, η μόνη έγνοια των αρχών ήταν η σύλληψη των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν πολιτικά, υλικά και ηθικά την κατάληψη, αυτών που κατέβαλαν και καταβάλλουν μια σημαντική προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να ανοικοδομήσουν το κατεστραμμένο κτίριο, αντί να το αφήσουν έκθετο στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Μια συνολική υπόθεση στην οποία τέμνονται με διάφορους τρόπους η παρακρατική-φασιστική βία και η κρατική καταστολή.

Το αποτέλεσμα της δίκης ήταν η ομόφωνη αθώωση και των τεσσάρων διωκόμενων από την πλημμεληματικού τύπου κατηγορία της «καταστροφής κτιρίου πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς οι εργασίες στο κτίριο μόνο καταστροφή δεν προκάλεσαν, αντίθετα ανέστρεψαν την περαιτέρω αλλοίωση του. Αυτό έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια της δίκης από τις καταθέσεις ειδικών μηχανικών και μαστόρων που με τις δικές τους συμβουλές προχωρούσε το πλάνο της αναστήλωσης, ανθρώπων από τη γειτονιά που είδαν το κτίριο να αποκτά ξανά ζωή και συντρόφων/ισσών που στήριξαν από την αρχή το εγχείρημα της ανοικοδόμησης. Η υπεράσπιση της κατάληψης Libertatia αυτή τη φορά έγινε μέσα σε μια δικαστική αίθουσα με ξεκάθαρα πολιτικό τρόπο. Η «νίκη» σε ένα δικαστικό επίπεδο προσθέτει ένα λιθαράκι στον αγώνα μας για την ανοικοδόμηση της κατάληψής μας και δημιουργεί ένα σημαντικό δεδικασμένο και μια παρακαταθήκη υπεράσπισης ενάντια στη στοχοποίηση από το κράτος με τη νεόκοπη κατηγορία της «φθοράς μνημείου» τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση όσο και για άλλες περιπτώσεις στο μέλλον.

Έτσι, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η κατάληψη Libertatia θα συνεχίσει την παρουσία της ως δομή αγώνα απέναντι στην κρατική καταστολή και τη φασιστική βία. Ο δίκαιος αγώνας για την ανοικοδόμησή της θα συνεχιστεί κόντρα στις απειλές και τους τραμπουκισμούς, ως μια σημαντική κινηματική παρακαταθήκη, σημείο αναφοράς και πρόταγμα μέσα σε μια συνθήκη διαρκούς καταστολής των καταλήψεων. Ευχαριστούμε, επίσης, τη γειτονιά και τον αλληλέγγυο κόσμο για την ευρύτερη στήριξη που μας έχουν προσφέρει όλο αυτό τον καιρό και την αναγνώριση της σημασίας του εγχειρήματος. Τίποτα δεν τελείωσε… Όλα συνεχίζονται…

Η LIBERTATIA ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΕΜΕΙΣ

ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΣΗΨΗΣ.

Κατάληψη Libertatia, Απρίλης 2022

Σχόλια