Προβολή ταινίας: Δευτέρες με λιακάδα (los Lunes al sol)

 
                                                


Κοινωνική περιπέτεια, ισπανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αράνοα. Με τους: Χαβιέ Μπαρδέμ, Χοσέ Ανχελ Εχίδο, Λουί Τοσάρ Νιέβε ντε Μεδίνα, Ενρίκε Βιγιέν, Σέλσο Μπουγκάγιο, Χοακίν Κλιμέντ.


Μια παρέα μεσήλικων αντρών, οι περισσότεροί τους άνεργοι, είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας, σκηνοθετημένης από τον Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. Ταινία που φέρνει στο νου αυτές του Κεν Λόουτς.

Σε μια Ισπανική πόλη στις βόρειες ακτές της χώρας, κλείνουν τα ναυπηγεία που απασχολούσαν σημαντικό μέρος του πληθυσμού και οι εργάτες πλέον, μην έχοντας τι να κάνουν, περνούν τις μέρες τους στην τεμπελιά και την ανεμελιά, χωρίς βέβαια να είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κατάσταση. Τα βάζουν με τα πρώην αφεντικά τους, τον κόσμο, την κοινωνία, βλέπουν ποδόσφαιρο και ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Οι ήρωες της ταινίας του Αρανόα είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι παραγωγικοί, αλλά τώρα άνεργοι, άνθρωποι που έχουν σπρωχτεί βίαια στο περιθώριο. Θύματα της προόδου και της παγκοσμιοποίησης στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση του δεξιού πρωθυπουργού τους Αθνάρ, «λαθρεπιβάτες στο πλοίο-φάντασμα της προόδου, ναυαγοί των δικών τους ονείρων κι εκείνων των συζύγων τους κι εκείνων των παιδιών τους», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Με αιχμή του δόρατος, τον εξαιρετικό ηθοποιό Javier Bardem, η ταινία παραθέτει καθημερινούς προβληματισμούς, οι οποίοι απασχολούν ρεαλιστικούς χαρακτήρες, χωρίς να εκβιάζει οποιαδήποτε συγκινητική φόρτιση, σε μια χώρα με αρκετά κοινά σημεία αναφοράς με τη δική μας.


«Ο κινηματογράφος πρέπει να καταπιάνεται με ό,τι βρίσκεται μπροστά του, με ό,τι ενδεχομένως ξεχνά γιατί δεν το βλέπει καθαρά, γιατί δε θέλει να το δει. Με συνοικιακές καθημερινές θαυμάσιες ιστορίες» - Φερνάντο Λεόν ντε Αράνοα, Ισπανός σκηνοθέτης.

Σχόλια