ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA



 ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης την Τετάρτη 10/7 στις 19.00 

   Στις 21/1/2018, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ομάδα φασιστών μαζί με χουλιγκάνια του ΠΑΟΚ πυρπολούν το κτίριο της κατάληψης Libertatia, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα. Την επόμενη μέρα, 2.500 κόσμος συγκεντρώνεται έξω από την κατάληψη για να εκφράσει την οργή του για το γεγονός και να στείλει ένα ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα, σε μια πορεία η οποία χτυπήθηκε με μανία από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα 5 συλλήψεις. Χαρακτηριστική της διάθεσης του κράτους απέναντι στις αντιφασιστικές δυνάμεις είναι και η κατηγορία για πρόκληση εμπρησμού στους συλληφθέντες, μια μέρα μετά τον εμπρησμό της κατάληψης. Τις επόμενες βδομάδες, άρχιζε από τη μια να σχηματίζεται η συνέλευση αλληλεγγύης στην Libertatia, με στόχο την πολιτική υπεράσπιση της κατάληψης και μέσα από την προσπάθεια ανοικοδόμησής της και από την άλλη να προετοιμάζεται μια μεγάλη παμβαλκανική πορεία, που θα συσπείρωνε αντι-εθνικιστικές δυνάμεις από διάφορες βαλκάνικες χώρες, αλλά και παράλληλα –για εμάς- θα κορύφωνε μια σειρά δράσεων αλληλεγγύης προς την Libertatia. Μια σημαντική στιγμή για το ευρύτερο κίνημα, που κατάφερε να συσπειρώσει πάνω από 4.000 κόσμου, σε μια περίοδο που η εθνικιστική έξαρση ήταν έντονη στην πόλη μας. Λίγο αργότερα, τον Απρίλη του 2018 κάναμε ξεκάθαρο σε κρατικούς φορείς ότι θα υπερασπιστούμε το κτίριό μας, ενώ φέτος, τον Ιανουάριο του 2019 πραγματοποιήσαμε πορεία γειτονιάς για την συμπλήρωση ενός χρόνου μετά τον εμπρησμό, δείχνοντας ότι η Libertatia συνεχίζει την δράση της και την παρουσία της.
   Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά τον εμπρησμό της κατάληψής μας, θεωρούμε αναγκαίο να ενημερώσουμε τον κόσμο του κινήματος και τις δυνάμεις εκείνες που μας έχουν στηρίξει για την πορεία του εγχειρήματός μας και την πραγμάτωση της ανοικοδόμησης. Πρώτα απ’ όλα, η απόφαση να παραμείνουμε στον χώρο και να αναστηλώσουμε το κατεστραμμένο κτίριο είναι κομβικής σημασίας για την συλλογικότητά μας. Κι αυτό γιατί δεν είναι μια αυτονόητη επιλογή. Χρειάζεται χρόνο, χρήματα, προσοχή και κυρίως πολύ κόπο για να διορθωθούν οι ζημιές. Όμως, από την άλλη, η φυγή μας από τον συγκεκριμένο χώρο θα σήμαινε μια πολιτική οπισθοχώρηση σε πολλαπλά επίπεδα, όχι μόνο γιατί θα χανόταν μια κινηματική αναφορά στις ανατολικές συνοικίες της πόλης, αλλά και γιατί θα αποτυπωνόταν μια λογική ήττας και παραίτησης σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η εθνικιστική έξαρση είχε ενταθεί. Έτσι, επιλέξαμε το μονοπάτι της ανοικοδόμησης του κτιρίου ως μια σημαντική παρακαταθήκη για το ευρύτερο κίνημα, πιάνοντας το νήμα άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, δείχνοντας πως οι δομές δεν είναι παροδικές επιλογές, αλλά μέσα που εμπλουτίζουν και δυναμώνουν τον αγώνα, καθώς σκοπός τους είναι ακριβώς αυτό: η όξυνση της μάχης ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, η ενίσχυση των αγώνων που εντείνουν την μάχη αυτή. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν θέλαμε η κατάληψή μας να γίνει μνημείο της φασιστικής βαρβαρότητας, αλλά σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα. Μπορεί να δέχθηκε ένα ύπουλο χτύπημα ενώ βρισκόταν στον δρόμο, παρόλα αυτά η πολιτική της παρουσία συνεχίστηκε και συνεχίζεται σε πείσμα όσων θα θέλανε να εκλείψει. Γιατί όλα αυτά που μας ενώνουν και μας ωθούν στον αγώνα ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο, φασισμό, εθνικισμό και κάθε μορφής καταπίεση είναι τόσο ισχυρά που δεν μπορούν να εξαφανιστούν ούτε μέσα στις φλόγες της εθνικιστικής λαίλαπας ούτε κάτω από τα γκλοπ της κρατικής καταστολής.
   Κάπως έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία ώστε σε πρώτο στάδιο να επισκευαστεί το μικρό κτίριο που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο και δεν είχε υποστεί ζημιές από την φωτιά για να εξασφαλιστεί η παρουσία μας στο χώρο. Ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο για δεκαετίες, με τεράστια δομικά και άλλα προβλήματα, γεμάτο υγρασία, με κατεστραμμένη σκεπή, χωρίς πατώματα, υδραυλικές κι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Περίπου ένα χρόνο μετά, έχει δημιουργηθεί ένας όροφος βιώσιμος, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται για να φτιαχτούν όλα τα δωμάτια και να στεγαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα εγχειρήματα στη νέα δομή. Μια διαδικασία που από την αρχή ξέραμε ότι θα είναι χρονοβόρα κι αυτό γιατί ήταν και είναι σημαντικό να μην θυσιαστεί η πολιτική δράση στον βωμό της ανοικοδόμησης, αλλά να υπάρχει μια αρμονική σχέση μεταξύ αυτών των δυο, κάτι που δεν ήταν πάντα εύκολο και έφερνε πολλές φορές λάθη και αδράνεια. Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το πρώτο μέρος της διαδικασίας έχει ολοκληρωθεί και ο αγώνας για την ανοικοδόμηση συνεχίζεται.
   Καθώς, λοιπόν, έχει επιτευχθεί η συγκεκριμένη πρόοδος, θεωρούμε σημαντικό να αναφερθούμε στην λειτουργία του νέου αυτού εγχειρήματος. Με τη δημιουργία της διαχειριστικής συνέλευσης τον περασμένο Οκτώβρη έγινε ένα πρώτο βήμα στην στήριξη της κατάληψης από άλλους ανθρώπους και στην πλαισίωση του χώρου και της νέας δομής. Αυτή την στιγμή υπεύθυνη για την λειτουργία του χώρου είναι η συγκεκριμένη συνέλευση, όπως και για τον συντονισμό των ομάδων που συμμετέχουν στον χώρο. Έχοντας τα χαρακτηριστικά της οριζοντιότητας, της ισότητας μελών και ομάδων αντίστοιχα και την εγγενή εναντίωση σε κάθε είδους διάκριση, προσπαθούμε να γίνει ένα μέσο πολιτικής ζύμωσης και ενδυνάμωσης του αγώνα. Ήδη στον χώρο της κατάληψης έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες και θα συνεχιστούν και τις επόμενες βδομάδες και η παρουσία τόσων ανθρώπων που στηρίζουν την Libertatia μας γεμίζει αισιοδοξία για την συνέχεια.
   Σ’ αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να ευχαριστήσουμε όλες τις συλλογικότητες, τις δομές, τους μεμονωμένους συντρόφους που βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο όλο αυτό το διάστημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Κυρίως τις συντρόφισσες και τους συντρόφους από την συλλογικότητα «Μαύρο και Κόκκινο» και την κατάληψη Mundo Nuevo, που στέγασαν την ομάδα μας την δυσκολότερη περίοδο και στάθηκαν δίπλα μας όλον αυτόν τον καιρό. Αλλά και όλον τον υπόλοιπο κόσμο που μας στήριξε με τον δικό του τρόπο από τη στιγμή του εμπρησμού ως σήμερα και μας έδωσε την ευκαιρία να διαδώσουμε τον αγώνα μας σε τόσες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
   Όσον αφορά την ανακατασκευή του κατεστραμμένου κτιρίου, έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις με μηχανικούς και μάστορες, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προσπάθεια από τη μεριά μας για την πραγμάτωση του μεγάλου αυτού στόχου. Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία και σύντομα θα ενημερώσουμε όλους όσους μας στήριξαν ή θέλουν να στηρίξουν για περισσότερες λεπτομέρειες, που έχουν να κάνουν και με το κατασκευαστικό και με το οικονομικό κομμάτι. Θεωρούμε σημαντική την οικονομική διαφάνεια του αγώνα μας, ο οποίος έχει στόχο να προσφέρει στην ευρύτερη κινηματική αντίληψη κι όχι να έρθει σε αντιπαράθεση με άλλους αγώνες. Γι’ αυτό και έχουν μεταφερθεί εκδηλώσεις μας σε περιπτώσεις όπου συνέπιπταν με κινήσεις αλληλεγγύης σε φυλακισμένους αγωνιστές, άλλα εγχειρήματα αγώνα που είχαν ανάγκη οικονομικής στήριξης κτλ. Σχετικά με το κατασκευαστικό κομμάτι, ευελπιστούμε να αρχίσουν κάποιες βασικές εργασίες τις επόμενες βδομάδες, οι οποίες και θα συνοδεύονται από ένα αντίστοιχο κάλεσμα στήριξης.
   Γι’ αυτό καλούμε ανοιχτή συνέλευση αλληλεγγύης την Τετάρτη 10/7 στις 19.00 στον χώρο της κατάληψης, κατά την οποία θα γίνει ενημέρωση των μέχρι σήμερα εργασιών, θα παρουσιαστεί η νέα δομή λειτουργίας του χώρου και τέλος, θα συζητηθεί η δυνατότητα εκκίνησης του δεύτερου σταδίου της ανοικοδόμησης με την ανακατασκευή του παλιού κτιρίου.