Αντιφασιστική Συγκέντρωση εν' όψει της επίσκεψης Μιχαλολιάκου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ


«[Ο γλάρος Κενγκά] είχε δει κι η ίδια άλλους γλάρους να μολύνονται από το θανάσιμο μαύρο κύμα, κι όσο δυνατή κι αν ήταν η λαχτάρα της να κατέβει για να βοηθήσει, είχε αναγκαστεί ν' απομακρυνθεί, υπακούοντας στο νόμο που απαγορεύει την παρουσία στο θάνατο των συντρόφων. Με τα φτερά τους ακίνητα, κολλημένα στο σώμα τους, οι γλάροι αποτελούσαν εύκολη λεία για τα μεγάλα ψάρια, ή πέθαιναν αργά, από ασφυξία, καθώς το πετρέλαιο έφραζε όλους τους τους πόρους.» Λουίς Σεπούλβεδα, Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει



Την Παρασκευή 7/12 ο φύρερ της Χρυσής Αυγής περιοδεύει στην πόλη μας σε μια απέλπιδα προσπάθεια του νεοναζιστικού μορφώματος να απομυζήσει πολιτικά όσα μπορεί από το Μακεδονικό. Σε μια περίοδο που οι ακροδεξιοί ενορχηστρώνουν εθνικιστικές καταλήψεις και πορείες, η Νέα Δημοκρατία συμμαχώντας με τα πιο βρώμικα στελέχη της Εκκλησίας ξεπλένει τον φασιστικό εσμό, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες είδαμε Αλβανό εργάτη να πέφτει νεκρός από Χρυσαυγίτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε ο ιστορικός εμετός να σουλατσάρει με το ελεύθερο στην Θεσσαλονίκη.
Ο ρόλος του φασισμού είναι καλά γνωστός σε εμάς: τη στιγμή που οι μαθητές θα έπρεπε να υψώνουν αντιστάσεις για τον νόμο Γαβρόγλου, την ώρα που οι φοιτητές έχουν κάθε λόγο να εξεγείρονται για την κατάσταση σε εστίες, λέσχη και σχολές, ενώ ταυτόχρονα τα εργατικά «ατυχήματα» αποκτούν συνέπεια ρουτίνας στο δελτίο των 9, οι φασίστες επιτίθενται σε κάθε εκμεταλλευόμενο, μεταθέτουν τον εχθρό στο εξωτερικό, καταστέλλουν την κοινωνική οργή. Η ναζιστική κίνηση είναι βούτυρο στο ψωμί των αφεντικών, αφού η κυβέρνηση δε χρειάζεται καν να αποπροσανατολίσει από τα αληθινά προβλήματα. Οι φασίστες χρησιμοποιούν τον γείτονα, τον διαφορετικό, τον «παρία» ως ενός είδους αποδιοπομπαίο τράγο για τα κοινωνικά προβλήματα, ρίζα των οποίων είναι η φύση του κράτους και της κυριαρχίας. Τα πετσοκομμένα μεροκάματα, το ναρκεμπόριο στα πανεπιστήμια ως μέσο χτυπήματος των αγώνων, η επαναφορά του 12ωρου που υπερψήφισαν από κοινού ΝΔ και Χρυσή Αυγή είναι όσα μεθοδεύουν για να φέρουν τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Ενδεικτική για την δράση του φασισμού είναι η δολοφονία στη Λευκίμμη Κέρκυρας του Αλβανού εργάτη Πετρίτ Ζίλφε από εκλογικό αντιπρόσωπο του νόμιμα εκλεγμένου «κόμματος»: την ώρα που η τοπική κοινωνία μαχόταν ενάντια στην υπονόμευση των ζωών τους και τη λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι ναζί για αλλή μια φορά στόχευσαν και χτύπησαν τον μόνο πραγματικό τους εθχρό: τον αγωνιστή, τον φτωχό, τον διαφορετικό.
Η καταστολή δεν χρειάζεται να έρθει από τους μπάτσους, όταν μέσα στους χώρους που ζούμε υπάρχουν εθελοντές λακέδες του κράτους οι οποίοι -φορώντας τον μανδύα της αντισυστημικότητας- γίνονται τυραννικότεροι των αφεντικών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαμογελάει ανακουφιστικά βλέποντας τους ναζί και τους χρησιμοποιεί για να στήσει ένα δίπολο: από τη μία η ίδια η κυβέρνηση παρουσιάζεται ως εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης (όπως αυτή μεταφράζεται, με την ολοένα φτωχοποίηση των πληβειακών στρωμάτων) και από την άλλη ως μοναδική εναλλακτική δείχνει τους ηττημένους του 1945. Δημιουργεί έτσι ένα μανιχαϊστικό ερώτημα: τάξη και ασφάλεια με ΣΥΡΙΖΑ ή απ'την άλλη άνοδος της ακροδεξιάς και η ιστορία είναι γνωστή. Αυτό όχι μόνο έρχεται να το εξαργυρώσει πολιτικά στις επερχόμενες εκλογές, αλλά έρχεται να ενισχύσει και τα σχέδια κράτους - κεφαλαίου για περαιτέρω διόγκωση, αφού εδραιώνει τα κυβερνητικά πλάνα σταθερότερα.
«Δεν δεχόμαστε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν. Θα αλλάξουμε τα πράγματα που δεν δεχόμαστε.» Μάης 1968
10 χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόροπουλου από τον ειδικό φρουρό Κορκονέα, του οποίου η δίκη όπως και των χαϊδεμένων παιδιών του συστήματος για την δολοφονία του Φύσσα συνεχίζεται, η Χρυσή Αυγή διεκδικεί να νομιμοποιήσει την παρουσία της στους χώρους όπου ζούμε, δουλεύουμε, σπουδάζουμε. Είτε με τραγελαφικές συγκεντρώσεις παραστρατιωτικών, είτε μέσα από την (ελάχιστη) διείσδυσή τους στο σώμα των μαθητών που λίγο καιρό πριν χαιρετούσε ναζιστικά φωνάζοντας συνθήματα τύπου «στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», η Χρυσή Αυγή και οι συναφείς φασιστικοί κύκλοι (ενδεικτικά: ΑΜΕ, Ιδεάπολις, Ιερός Λόχος) ιδρώνουν ανεπιτυχώς για να κερδίσουν χώρο στη δημόσια σφαίρα. Πάντα θα συναντάνε μπροστά τους -και κάποτε θα περάσουν από πάνω τους- τα αντιφασιστικά αναχώματα που υψώνει ο κόσμος του αγώνα. Είτε ο φασίστας λέγεται Μιχαλολιάκος, Μπολσονάρο, ISIS, η ουσία του φασισμού είναι κοινή παγκόσμια: σαν καρκίνωμα, γίνεται το μακρύ χέρι του κράτους, αφού είναι εξάλλου το πιο προωθημένο τμήμα του που χρησιμοποιούσε διαχρονικά το κεφάλαιο για να εγγυηθεί την ταξική ειρήνη, υπό την σκέπη του εθνικού κράτους.
Η πρόσδεση του ελληνικού και μακεδονικού κράτους στο ΝΑΤΟ παράλληλα με την απουσία ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος που θα έδειχνε το ρόλο της εξουσίας στα Βαλκάνια έχει επιτρέψει τον περασμένο καιρό στους φασίστες να χρησιμοποιούν το Μακεδονικό για να συσπειρώσουν κόσμο πίσω απ'τις γραμμές του ναζιστικού μίσους. Ξέρουμε καλά ότι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους καταπιεσμένους ανά τον κόσμο, σε όποια πλευρά των συνόρων κι αν είναι, αντίθετα αυτό που εχθρευόμαστε δεν είναι παρά η θανατοπολιτική του κράτους - κεφαλαίου και οι παρατρεχάμενοι κέρβεροι αυτών, οι φασίστες. Καλούμε ξανά τον κόσμο του αγώνα να υψώσουμε αντιφασιστικά αναχώματα. Ενάντια στην πολιτική νομιμοποίηση των ανθρώπων που χαράζουν σβάστικες, να προτάξουμε τις αληθινές μας ανάγκες, ενάντια στον κόσμο της εξουσίας που δυναστεύει τις ζωές μας. Οι μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, από κοινού με πολιτικούς φορείς, σωματεία, συλλογικότητες και οργανώσεις, εμπρός να βάλουμε φρένο και να τσακίσουμε το φίδι που σηκώνει κεφάλι. Πίστη, οργάνωση, αλληλεγγύη με τους από τα κάτω.


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 18:30 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/12

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ

ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ

Τοπικός Συντονισμός Α.Π.Ο.-Ο.Σ. Θεσσαλονίκης