Κάλεσμα για τη συγκρότηση Αντιφασιστικής Συνέλευσης




                    Κάλεσμα για τη συγκρότηση Αντιφασιστικής Συνέλευσης













Παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε διαδικασία για τη συγκρότηση μιας αντιφασιστικής συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία πραγματοποίησε μερικές προπαρασκευαστικές συνελεύσεις, ώστε να προτείνει κάποια βασικά χαρακτηριστικά που θεωρούμε σημαντικά για τη λειτουργία της συνέλευσης και τα οποία τα θέτει σε συζήτηση.
Μια αντιφασιστική συνέλευση οφείλει να μην έχει απλά αντιφασιστικό και αντιναζιστικό χαρακτήρα, αλλά να στρέφεται ενάντια σε όλες τις ιδεοληψίες που διαχωρίζουν τους ανθρώπους και ειδικά τους φτωχούς με κριτήρια φύλου, φυλής, θρησκείες, κ.ά. Από αυτή τη θέση προκύπτει ο συνολικός αντιρατσιστικός, αντισεξιστικός και αντιθρησκειολογικός χαρακτήρας της.
Η αντιφασιστική συνέλευση οφείλει να δρα αντιθεσμικά καθόσον αντιλαμβάνεται ότι οι θεσμικοί φορείς αποτελούν εφαρμογές της κρατικής επιβολής. Το κράτος είναι ο βασικός πάτρωνας των φασιστικών μορφωμάτων. Η βία που υιοθετεί ο κρατικός μηχανισμός, απαραίτητη για τη λειτουργία του και την επιβολή του, ενισχύεται ανά περιόδους από την φασιστική βίαιη δράση, η οποία δεν στρέφεται ποτέ εναντίον του. Ως εκ τούτου η συνέλευση πρέπει να περιλαμβάνει τον αντικρατικό χαρακτήρα, να αντιλαμβάνεται τους φασιστικούς σχηματισμούς ως παρακρατικές συμμορίες.
Ένας από τους βασικότερους ρόλους που επιτελεί ο φασισμός είναι ο διχασμός των φτωχών με την προώθηση του κοινωνικού κανιβαλισμού και του μίσους για τους αδύναμους. Αυτή η στρατηγική αποτελεί εξυπηρέτηση των σχεδίων των αφεντικών ώστε να εκμεταλλεύονται με ακόμη πιο έντονο τρόπο τους εργαζόμενους ντόπιους και μετανάστες. Οι φασίστες είναι και μπράβοι των αφεντικών. Έτσι μια αντιφασιστική συνέλευση οφείλει να έχει και αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα.
Η διαμόρφωση ιεραρχιών σε οποιοδήποτε συλλογικό σώμα, δίνει δύναμη σε κάποιους, οι οποίοι μοιραία την καταχρώνται για να διευρύνουν τα όποια προνόμιά τους, αποκλείοντας την πλειοψηφία από τις αποφάσεις. Η ιεραρχία είναι η μήτρα της εξαίρεσης. Η κατάσταση εξαίρεσης αποτελεί βασική κατεύθυνση των ολοκληρωτισμών και φυσικά και του φασισμού. Η αντιφασιστική συνέλευση θα πρέπει να λειτουργεί με οριζόντιο τρόπο.
Η συνέλευση θα πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Να μην θεωρεί την υπόθεση της πάλης ενάντια στον φασισμό, έναν πόλεμο δύο μερίδων στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής, υπό την ψιλή εποπτεία του κράτους. Δεν θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα ως οπαδική διένεξη, γι' αυτό προσπαθούμε να εμπλέκουμε στην αντιφασιστική υπόθεση όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μερίδες της χειμαζόμενης κοινωνίας. Ανέργους, φοιτητές, εργαζόμενους, νέους, όλους όσοι αντιλαμβάνονται ότι τα πάντα μας χωρίζουν από τους εχθρούς του ανθρώπινου γένους. Από τα μέσα που χρησιμοποιεί η συνέλευση γι' αυτόν τον σκοπό (πορείες, συγκεντρώσεις, προβολές, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, περιπολίες, κ.λπ.) προκύπτει ο κινηματικός της χαρακτήρας.
Η συνέλευση θα πρέπει να έχει μαχητικό χαρακτήρα. Στην προσπάθεια της να εμπνεύσει τον κόσμο της αξιοπρέπειας στον αγώνα ενάντια στον φασισμό θα πρέπει να δίνει μάχες με τις υπάρχουσες δυνάμεις και όχι να τις υποβαθμίζει ή να τις αποφεύγει, περιμένοντας «καλύτερους όρους». Ο πόλεμος με τον φασισμό είναι διακηρυγμένος και διαρκής. Δεν σταματά ποτέ. Αποτελεί στόχο μας η εξαφάνιση των φασιστών από τον δημόσιο χώρο και το τσάκισμα τους. Η νοοτροπία της συνέλευσης θα πρέπει να είναι το να δηλώνει παρούσα ορθώνοντας οδοφράγματα έναντι του φασισμού και του συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει.
Καλούμε την 1η ανοιχτή συνέλευση τη Δευτέρα στις 26 Φλεβάρη και ώρα 18:00 στην κατάληψη Mundo Nuevo (Φιλλίπου & Σιατίστης), για να κοινωνικοποιήσουμε το εγχείρημα αυτό με όποιον/-α άλλο/-η θα επιθυμούσε να το πλαισιώσει.












*φωτογραφίες από την πρώτη δράση της συνέλευσης. Μαζική αφισοκόλληση  και αντιφασιστική περιπολία στην περιοχή Φαλήρου.