Ενημέρωση από τους αποκλεισμούς και την πορεία ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας | 7/5

Την Κυριακή 7 Μάη στην οδό Τσιμισκή δόθηκε μία πρώτη απάντηση στις αποφάσεις του, ντόπιου και ξένου εμπορικού κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού για άνοιγμα των καταστημάτων για 30 Κυριακές το χρόνο. Από τις 10.45 ως τις 12.45 συναγωνιστές και συναγωνίστριες, κατάφεραν και έκλεισαν τουλάχιστον 20 μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, ενώ οι υπόλοιπες κατέβασαν προληπτικά τα στόρια τους, κάτι που για αρκετά καταστήματα ίσχυσε για όλη την ημέρα.
Σε συνδυασμό με την απεργία του εμπορικού συλλόγου (1) που κράτησε κλειστά αρκετά μικρότερα καταστήματα, η εικόνα των δρόμων σήμερα ήταν αυτή πουαρμόζει. Απεργιακές περιφρουρήσεις απλωμένες σε έναν τεράστιο δρόμο όπως ηΤσιμισκή, εργαζόμενοι να βγαίνουν από τα μαγαζιά συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, άλλοι που φρόντισαν από πριν να ενημερώσουν ότι συμμετέχουν στην απεργία, καταναλωτές εμφανώς λιγότεροι από άλλες φορές, μπλοκάρισμα των δρόμων από τις δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο διαφορετικά χρονικά σημεία (2).
Πιο συγκεκριμένα τα MAT, Bershka, Doca, Κανελλόπουλος, 2 H&M, Loft57, MAC, VICKO, ATTICA, WIND, Edward jeans, 2 zara, 2 Massimo Dutti, Anel, Pin up, Marks & Spencer, Stradivirus, Benetton, BsB, Public, Nottos Galleries αλλά και άλλα καταστήματα που παραλείπουμε έβαλαν λουκέτο παρά τις αρχικές τους προθέσεις.
Στην πορεία που ακολούθησε από τον "συντονισμό ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και στα απελευθερωμένα ωράρια" και τις συλλογικότητες που τον απαρτίζουν, συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, ενω σημαντική ήταν και η συμμετοχή στην πορεία εργατικών και πολιτικών συλλογικοτήτων για πρώτη φορά. Πιο συγκεκριμένα οργανωμένη παρουσία πίσω από το μπλοκ του συντονισμού είχαν, το σωματείο υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης, η αντεπίθεση των εργαζομένων στο εμπόριο, η ταξική πρωτοβουλία εμποροϋπαλλήλων, το δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, η πρωτοβουλία νέων επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων της ταξικής πορείας, η συνέλευση ταξικής αλληλεγγύης (Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, Σωματείο βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ΕΣΕ), η συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο. Στην πορεία στολίστηκε και με τα δέοντα, όταν την συνάντησε, ο Μιχάλης Ζορπίδης, πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που πέραν των άλλων, έχει συναντηθεί και με αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής για να συζητήσουν τα προβλήματα των εμπόρων, ανάμεσα στα οποία, ήταν και οι συχνές πορείες που κλείνουν τους δρόμους...
Παρά τις ελάχιστες αντιδράσεις κάποιων καταναλωτών και της γραφικής αφεντικίνας του Benetton, η αποφασισμένη και μαχητική περιφρούρηση επέβαλλε το δίκιο των εκμεταλλευομένων, απέναντι στο δίκιο των αφεντικών να τους εκμεταλλεύονται όλο και πιο πολύ, όλο και πιο φτηνά, δίνοντας ένα ξεκάθαρο
μήνυμα στην εργατική τάξη:
Η ελπίδα μας και ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει νίκες, μέσα σε μία περίοδο παραίτησης και ηττοπάθειας, όπου όλοι αντιλαμβανόμαστε τις αυταπάτες της λογικής της ανάθεσης στις ζωές και στις τσέπες μας, είναι μία: ο επίμονος αγώνας, η ενότητα στη δράση, η ταξική οργάνωση και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στην απεργία της 17ης Μάη χωρίς να έχουμε αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα μίας 24ωρης ντουφεκιάς στον αέρα, και συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα στις γειτονιές, μέσα στους χώρους εργασίας, μέσα στους ΟΑΕΔ, μέσα στα σωματεία για να οργανώσουμε την ταξική αντεπίθεση απέναντι στα σχέδια του κεφαλαίου.
(1) Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης αρνείται την αύξηση του αριθμού των εργάσιμων Κυριακών στις 8, αντιπροτείνει, στα πλαίσια του απαιτούμενου "ρεαλισμού" της εποχής μας, να επεκταθεί το ωράριο ως τις 10.00 το βράδυ, πιστοποιώντας πως αγώνας ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία ή θα είναι ταξικός ή δε θα υπάρξει.
(2) Πορεία, έστω και μετά από 2 χρόνια απουσίας, πραγματοποίησαν μέλη της ένωσης εμποροϋπαλλήλων που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ (αυτοαπασχολούμενοι, μικροαφεντικά), περνώντας μπροστά από τους αποκλεισμούς.
Συντονισμός δράσης ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια"
sintonismoskiriakis@espiv.net