Ανακοίνωση της κατάληψης Libertatia για το εικονικό δικαστήριο για τον εμπρησμό της 21ης Γενάρη





 Πριν από μερικές βδομάδες, τη Δευτέρα 27/9, πραγματοποιήθηκε δικαστήριο για τον εμπρησμό της Libertatia με έναν κατηγορούμενο για το πλημμέλημα της πράξης του εμπρησμού από κοινού τελεσθείσας.

Η προχειρότητα της συγκεκριμένης δίωξης, το γεγονός ότι η κατηγορία ήταν από κοινού εμπρησμός και ότι υπήρχε ένας κατηγορούμενος, αλλά κυρίως το ότι κατηγορούνταν χωρίς στοιχεία ένα άτομο επειδή απλά είναι από τον χώρο των οπαδών του ΠΑΟΚ, το οποίο μάλιστα δεν ήταν καν εκεί, μας δείχνει και το φιάσκο της υπόθεσης από την αρχή. Στήθηκε μια δίκη-παρωδία, την οποία το κράτος επιχείρησε να αποσιωπήσει, απέναντι σε έναν κατηγορούμενο χωρίς στοιχεία εναντίον του.

Το γεγονός ότι οι μόνες διώξεις για την υπόθεση της Libertatia είναι μόνο εναντίον όσων την έχουν υπερασπιστεί δείχνει και τις διαχρονικές επιλεκτικές συγγένειες μεταξύ κράτους και φασιστών. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις εισβολές της αστυνομίας προκειμένου να αποτραπούν οι εργασίες ανοικοδόμησης: στις 8 Νοεμβρίου 2019 με 4 συλλήψεις με κύρια κατηγορία αυτή της «καταστροφής μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς», στις 17 Ιουλίου 2020 με την αστυνομία να αφαιρεί μεγάλο μέρος εργαλείων και υλικών απαραίτητων για την ανοικοδόμηση και στις 23 Αυγούστου 2020 με τις συλλήψεις 12 συντρόφων και συντροφισσών και τις κατηγορίες να είναι ακόμα βαρύτερες. Θυμίζουμε επίσης τις 5 συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στην πορεία αλληλεγγύης στην κατάληψη την επομένη του εμπρησμού, όπου ως κύρια κατηγορία υπήρχε το κακούργημα του εμπρησμού, μια τραγικά ειρωνική δίωξη εναντίον αγωνιστών που υπερασπίζονταν μια δομή αγώνα που μόλις είχε δεχθεί εμπρηστική επίθεση… Το τελευταίο δικαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Σεπτεμβρίου στις Σέρρες και τελείωσε με την πανηγυρική δικαίωση των κατηγορουμένων με τους ίδιους τους μπάτσους να αντικρούουν ο ένας τα λεγόμενα του άλλου.

Δυστυχώς για το δικαστήριο για τον εμπρησμό της Libertatia πληροφορηθήκαμε μόλις λίγες μέρες πριν αυτό γίνει, οπότε ήταν αρκετά δύσκολο να πραγματοποιήσουμε μια οργανωμένη πολιτική παρέμβαση. Σε αυτό συνέδραμε και ο προβληματισμός σχετικά με την πολιτική στόχευση και το επίδικο που θα είχε κάτι τέτοιο, καθώς γνωρίζαμε ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ούτε φασίστας είναι, ούτε ακροδεξιός χούλιγκαν, ούτε καν ήταν εκεί. Εξάλλου, οποιαδήποτε δίωξη για τον εμπρησμό της κατάληψης θα ήταν κάτι αδύνατο να γίνει, αφού θα προσέκρουε σε συγκεκριμένες συμπάθειες της αστυνομίας που έχουν φανεί σε μια σειρά από γεγονότα. Η κίνηση του κράτους μετά τις 12 συλλήψεις στην κατάληψη τον Αύγουστο του 2020 να στήσει ένα πρόχειρο κατηγορητήριο για την ίδια την πράξη του εμπρησμού το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη δημοσιότητα, μάλλον αποτελεί μια βεβιασμένη προσπάθεια για να ισοσταθμίσει την πολιτική πίεση που δέχθηκε από τον κόσμο του αγώνα, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση υπεράσπισης των εργασιών ανοικοδόμησης στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, όπου περισσότερα από 150 άτομα παρέμειναν έξω από την κατάληψη για περισσότερες από 5 ώρες, ενώ πραγματοποιούνταν εργασίες ανοικοδόμησης. Ίσως πάλι τα έγγραφα για την υπόθεση της Libertatia να ήταν ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι της κρατικής ασφάλειας κι έπρεπε απλά να αδειάσει χώρος στο γραφείο… Όπως και να ‘χει το τι έχει γίνει είναι γνωστό όχι μόνο στη γειτονιά αλλά και σε όλη την πόλη, όπως και το ποιοι έχουν υποστεί τις κρατικές διώξεις όλο αυτό το διάστημα: αυτοί που βάζοντας κόπο, ελεύθερο χρόνο και προσωπική δουλειά έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν σημαντικές εργασίες συντήρησης του κατεστραμμένου κτιρίου, ολοκληρώνοντας την αναστήλωση της σκεπής του μέχρι στιγμής.

Τον περασμένο μήνα η κατάληψη Libertatia συμπλήρωσε 13 χρόνια ύπαρξης. Πολλοί νόμιζαν ότι μετά τον εμπρησμό της θα σταματούσε και η λειτουργία της. Όμως βρέθηκε το κουράγιο, το πείσμα και η υπομονή να συνεχίσουμε, ξεκινώντας ένα πολύ χρονοβόρο και απαιτητικό εγχείρημα, όπως είναι αυτό της ανοικοδόμησης. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, εξασφαλίζοντας την παρουσία μας στον χώρο μέσω της ανοικοδόμησης ενός μικρού κτιρίου που δεν επηρεάστηκε από τη φωτιά, το οποίο στεγάζει τις δομές της κατάληψης και ολοκληρώνοντας την σκεπή του κτιρίου που καταστράφηκε από τη φωτιά. Παράλληλα, στον χώρο στεγάζονται διάφορες συνελεύσεις, όπως είναι η συνέλευση της πολιτικής συλλογικότητας, η διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης, το δίκτυο καλλιτεχνών, οι διανομές φαγητού που γίνονται κάθε Τρίτη, ενώ το επόμενο διάστημα φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ομάδα βιβλιοθήκης ώστε να επαναλειτουργήσει στον χώρο.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η Libertatia συνεχίζει και θα συνεχίσει την πολιτική της παρουσία στον δρόμο και τους αγώνες ως κομμάτι του αναρχικού και αντιφασιστικού κινήματος. Το ίδιο θα συνεχίσει και ο δίκαιος αγώνας για την ανοικοδόμησή της, ο οποίος θεωρούμε ότι μετά από 3,5 χρόνια έχει πετύχει σημαντικά πράγματα κι έχει αφήσει μια ισχυρή παρακαταθήκη υπεράσπισης (πολιτικής, ηθικής και υλικής) των δομών αγώνα απέναντι στις φασιστικές, κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις κράτους, κεφαλαίου και φασιστών δεν πρόκειται να μας πτοήσουν· το μόνο που κάνουν είναι να ατσαλώνουν τη θέληση για συνέχιση του συνολικού μας αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη και ίση, αυτή της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού.

ΕΦΟΡΟΙ, ΜΠΑΤΣΟΙ, ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ,

Η LIBERTATIA,

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ…!

κατάληψη Libertatia 2021



Σχόλια