ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ // ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24/6 10:30ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ // ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24/6 10:30ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  




 ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
 Από την άνοιξη του 2017 με την ψήφιση του 4ου μνημονίου έχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, 32 Κυριακές τον χρόνο δηλαδή. Το μέτρο αυτό αφορά τους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς, την περιφερειακή ενότητα νότιου τομέα Αθηνών (παραλιακό μέτωπο), το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων για 8 Κυριακές (συν τις δυο των γιορτών) διατηρείται. 
 Η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας ήταν μια από τις πρώτες επιτυχημένες διεκδικήσεις του ελληνικού εργατικού κινήματος. Σκοπός ήταν να έχουν οι εργαζόμενοι μια σταθερή μέρα μέσα στη βδομάδα για να μπορούν να ξεκουράζονται. Η πρόθεση για κατάργησή της ήταν μια ακόμη επιθετική κίνηση του κράτους και του κεφαλαίου απέναντι στην τάξη μας. Παρόλο που το μέτρο των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές προωθείται από την κυβέρνηση και τους δανειστές ως μια κίνηση που θα φέρει ανάπτυξη, θα τονώσει την οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αυτό που εντέλει θα σημάνει είναι την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από το κεφάλαιο. Έτσι, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την επέκταση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας μέσω προνομιακών ρυθμίσεων για τα αφεντικά, τα ελαστικά ωράρια, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την υποπληρωμή μέσω των πρακτικών ασκήσεων για τις εκάστοτε ειδικότητες, την ανακύκλωση ανέργων μέσω κοινωφελών προγραμμάτων. Μέτρα που εκφράζουν μια συνολική επίθεση από κράτος και κεφάλαιο προς την εργατική τάξη και υποβαθμίζουν περαιτέρω τις ζωές μας.
 Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους πιο σταθερούς που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα το συγκεκριμένο διάστημα. Έχει δείξει πως μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή πραγματικότητα υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται ακόμα και πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα περάσει αδιαμαρτύρητα. Με την απουσία της ξεπουλημένης συνδικαλιστικής ηγεσίας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στα ταξικά μέτωπα που δημιουργούνται, είναι καθήκον των από τα κάτω να οργανωθούν σε όλους τους χώρους δουλειάς με οριζόντιες διαδικασίες, απαλλαγμένοι τόσο από τις ψεύτικες υποσχέσεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού όσο και από μια απολιτίκ λογική απάθειας που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν αξίζει να αγωνιζόμαστε για τίποτα, λογική που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος στην καθιέρωση ολοένα και χειρότερων συνθηκών για τις ζωές μας.
 Μέσα στην νέα αυτή συνθήκη με τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή, το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ώστε να μην μετρήσουμε ακόμα ένα χαμένο εργατικό δικαίωμα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να προτάξουμε την οργάνωση της τάξης μας σε οριζόντιο επίπεδο μέσα από σωματεία βάσης, με ριζοσπαστικά και επαναστατικά χαρακτηριστικά ενάντια σε λογικές ανάθεσης, αλλά και ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία που έχει μάθει τόσα χρόνια να παζαρεύει τα δικαιώματά μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των πιο επιθετικών πολιτικών απέναντι στην εργατική τάξη. Γιατί κάθε αγώνας δεν αποτελεί μόνο ένα ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλά πρέπει και να στοχεύει στην ανάδειξη των δικών μας προταγμάτων, που δεν είναι άλλα από μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας, χωρίς κράτος, κεφάλαιο, εξουσία και καπιταλισμό.

ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Libertatia - Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό