γενική απεργία Τετάρτη 17/5


   Την Τετάρτη 17/5 εισάγεται στην ολομέλεια της  βουλής το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το 4ο μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος την επομένη, Πέμπτη 18/5. Καθένα από τα νέα μέτρα έρχεται να συμπληρώσει τις διαδικασίες φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, επιβαρύνοντας επιπλέον την εργατική τάξη και τα φτωχότερα στρώματα και έχοντας ως πρόσχημα την ανάπτυξη της οικονομίας σε καιρούς κρίσης.
   Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Την μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018.  Περικόπτεται το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ και καταργείται το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που μένουν άνεργοι. Επιπλέον, κόβονται δαπάνες στην υγειονομική περίθαλψη.
- Την περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 2,5 δις. ευρώ μέχρι και το 2021.
- Την καθιέρωση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και επιφέρουν πλήγμα στις συνδικαλιστικές άδειες.
- Την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά που φοιτούν σε δημόσια σχολεία, των απροστάτευτων παιδιών, όσων τελούν σε κατάσταση ένδειας και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας νέων που εγγράφονται στα ειδικά μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, μειώνεται αισθητά το αφορολόγητο.
- Την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές - εκτός από μία Κυριακή του Αυγούστου - την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Καταργούνται οι περιορισμοί σχετικά με το μέγεθος και το είδος καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να λειτουργούν σύμφωνα με αποφάσεις αντιπεριφερειάρχη (καταστήματα άνω των 250 τ.μ., αλυσίδες, shop in a shop, outlet).
- Τέλος, την πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, όπου περιλαμβάνονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κ.ά.
   Για άλλη μια φορά, η συγκυβέρνηση συριζα-ανελ αποδεικνύει πως καμιά διαπραγμάτευση της οικονομικής κρίσης στα στενά πλαίσια της καπιταλιστικής διαχείρισης της οικονομίας  δεν αποσκοπεί στην ανάκαμψη των ζωών μας. Αντιθέτως, ενισχύεται για άλλη μια φορά το ιδιωτικό κεφάλαιο, καταργούνται συλλογικά δικαιώματα και κατακτήσεις πολλών χρόνων και επιβάλλονται επαχθή μέτρα για τα κατώτερα στρώματα, ενώ το κεφάλαιο  παραμένει άθικτο ξανά. Κι η φερόμενη ως εκπρόσωπος των εργατών-τριών ΓΣΕΕ το μόνο που έχει να προτάξει απέναντι στα νέα μέτρα είναι απλά άλλη μία γενική απεργία-πυροτέχνημα, η οποία μάλιστα καλείται μια μέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο κόσμος τους έχει απαξιώσει τόσο πολύ ώστε την μέρα της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου δεν μπόρεσε να κάνει ούτε πορεία για πρώτη φορά στα χρονικά.
   Αντίθετα, η ανεξάρτητη ταξική πορεία προσέλκυσε πλήθος κόσμου, το οποίο όμως πρέπει και να μετουσιωθεί σε ενεργή στήριξη των σωματείων βάσης και των δυνάμεων εκείνων που παλεύουν για έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό από τα κάτω. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι όλα αυτά τα δικαιώματα που πλήττονται θα διατηρηθούν ή θα ξανακερδηθούν εύκολα, όμως δεν θα αφήσουμε το κράτος και το κεφάλαιο να επιβληθούν χωρίς καμία αντίσταση και θα επιδιώξουμε (όπως επιδιώκουμε και πραγματοποιούμε στο τώρα) την περαιτέρω οργάνωση της εργατικής τάξης σε οριζόντιες και όχι γραφειοκρατικές οργανώσεις. Από την οργάνωση σε επαναστατικά σωματεία βάσης και κολεκτίβες εργασίας μέχρι τις καταλήψεις άδειων σπιτιών και τη μάχη ενάντια στον καθημερινό ρατσισμό πρέπει να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα κεκτημένα μας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ
ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ
Στηρίζουμε την απεργιακή περιφρούρηση Τετάρτη 17/5 Τσιμισκή με Αριστοτέλους στις 09.00 και τα καλέσματα της Καμάρας στις 10.00.