Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Kavala Oil

 



Την Τρίτη 21/12/21 αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ εισέβαλαν στο κατειλημμένο από τους εργαζόμενους εργοστάσιο Kavala oil στην Καβάλα. Μέσα βρίσκονταν περίπου 170 εργαζόμενοι του εργοστασίου Kavala Oil, οι οποίοι και δέχτηκαν την επίθεση καταστολής. Από την προηγούμενη μέρα ήδη το εργοστάσιο ήταν περικυκλωμένο από αρκετές διμοιρίες, εμποδίζοντας τις αλλαγές βάρδιας ασφαλείας αλλά και μην αφήνοντας αλληλέγγυους εργάτες και οικογένειες των εργαζομένων να προσεγγίζουν, ενώ οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν το εργοστάσιο καθώς είχαν καταγγείλει μη ασφαλή λειτουργία του. Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε 17 συλλήψεις εργαζομένων και μέλη του σωματείου, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι εργαζόμενοι κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράνομη βία, άρση ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Κατά την εισβολή της αστυνομίας και μετά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, το εργοστάσιο έμεινε χωρίς ρεύμα, λόγω καταστροφής ενός μετασχηματιστή. Με το εργοστάσιο να βρίσκεται εκτός ρεύματος, εγκυμονούν κίνδυνοι διαρροής υδρόθειου, απειλώντας και το περιβάλλον αλλά και τις ζωές όσων βρίσκονται εκεί. Η εταιρεία και η διοίκηση της Energean που έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου ήδη έχει προχωρήσει σε τέσσερις απολύσεις, σε μηνύσεις εργαζομένων και σε μειώσεις μισθών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Παράλληλα, έχουν στοχοποιηθεί όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι οργανωμένοι στο σωματείο του εργαστοσίου.

Την ίδια στιγμή που η ανεργία γιγαντώνεται και το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων -μολονότι κομμάτι της εργατικής τάξης- είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτείνει τις επιθέσεις στους από τα κάτω, ψηφίζοντας το αντεργατικό νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται το εργατικό ωράριο του 8ώρου και θεσμοθετείται η (ήδη) απλήρωτη υπερωρία, η οποία συμψηφίζεται με άδειες και ρεπό. Ταυτόχρονα επιχειρείται η στοχοποίηση κι ο περιορισμός των απεργιών και των ριζοσπαστικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος. Κινήσεις που αποτελούν πάγια αιτήματα του κεφαλαίου εδώ και καιρό, με σκοπό να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να ξεριζώσουν κάθε μορφή αντίστασης που μπορεί να αναπτυχθεί στους χώρους δουλειάς.

Το κράτος και η εγκληματική κλίκα της κυβέρνησης που το εκπροσωπεί πολιτικά προσμετρά ήδη χιλιάδες θανάτους εν μέσω πανδημίας, ενώ γνωστοποιεί για χιλιοστή φορά πως η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία αν είσαι φτωχός εργάτης, πρόσφυγας ή μέλος κάποιας μειονότητας. Οι ζωές των καταπιεσμένων θυσιάζονται στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η οποία για να συνεχίσει απρόσκοπτα τον κύκλο εκμετάλλευσης χρειάζεται την κρατική τρομοκρατία.

Ο αγώνας ενάντια στα εργοδοτικά εγκλήματα και δολοφονίες πρέπει να είναι διαρκής και συνδεδεμένος με τη συνεχή μάχη ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Με σωματεία βάσης, οριζόντια και αντι-ιεραρχικά σχήματα και από τα κάτω συνελεύσεις γειτονιών, μαζί με φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενους, άνεργους, να δώσουμε στους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις σχολές, τη μάχη του ταξικού και κοινωνικού αγώνα. Εμείς με τη σειρά μας εκφράζουμε την συμπαράσταση μας και δηλώνουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων της kavala oil και στον δίκαιο αγώνα τους. Ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα, παίρνουμε την ζωή μας στα χέρια μας!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ KAVALA OIL

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Kavala Oil

ΠΕΜΠΤΗ 23/12 | 17:30 | ΚΑΜΑΡΑ

Τοπικός συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων




Σχόλια