ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΕΤ - ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΣΤΟΛΉ

  Πορεία Τρίτη στις 18.30 Καμάρα


 Πριν από 2 μήνες εν μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεργείο της ΔΕΗ μαζί με δύο κλούβες των ΜΑΤ διέκοψαν την παροχή ρεύματος στο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ μετά από εντολή της κυβέρνησης. Να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Εργασίας για την πλήρη νομιμοποίηση της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ και για την ανάληψη από μεριάς τους του κόστους κατανάλωσης του ρεύματος.
   Η επίθεση στη ΒΙΟ.ΜΕ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ήταν τυχαία αλλά στοχευμένη, καθώς το κράτος βρήκε ευκαιρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας να χτυπήσει μια δομή του κινήματος. Η κρατική καταστολή επιδίωξε να σταματήσει μια παραγωγική μονάδα καθαριστικών εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, την ίδια στιγμή που δίνει το ελεύθερο σε εργοστάσια και εταιρείες να στοιβάζουν τους εργαζόμενους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας με σκοπό να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες όσων δουλεύουν. Ταυτόχρονα, προωθούνται νέα αντεργατικά μέτρα με την κάλυψη της πανδημίας με σκοπό να νομιμοποιηθούν και να δικαιολογηθούν οι ακόμη πιο ελαστικές συνθήκες εργασίες, όπως η εκ περιτροπής απασχόληση, καθώς και οι απολύσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, την ίδια στιγμή που ολοκληρώνονται και οι τελευταίες  εκκρεμότητες σχετικά με το καταστροφικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον. Το κράτος αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους τεράστιους περιορισμούς του και τη δομική του ανικανότητα να μεριμνήσει για τις ανάγκες και την υγεία της κοινωνίας, ενώ, αντίθετα, εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να επιτεθεί στα αγωνιζόμενα κομμάτια.
   Την Τρίτη 2 Ιουνίου παραδόθηκε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Καρδίτσας κλήση σε 4 αγωνιστές για δίκη στις 10 Ιουλίου στην Καρδίτσα που αφορά τη μαζική συγκέντρωση και τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο, όταν και μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Στις 20 του Μάη στην Τήνο, στάλθηκαν ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του νησιού που αγωνίζονται εδώ και καιρό ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα χωριά τους. Αντίστοιχα, στους Σταγιάτες του Βόλου ο δήμαρχος και γνωστός μαφιόζος Α. Μπέος επιτίθεται με μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων των Σταγιατών που αγωνίζονται να σώσουν τις πηγές του χωριού τους. Τέλος, το Σάββατο 13 Ιουνίου η πορεία στο Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών δέχτηκε αναίτια επίθεση από τους μπάτσους μπροστά στην πύλη της ΑΓΕΤ. Η αστυνομία επιτέθηκε σε μια πορεία με οικογένειες, παιδιά, ακόμα και άτομα ΑΜΕΑ που υπερασπίζονται τη ζωή και την υγεία τους απέναντι στα συμφέροντα των αφεντικών.
   Η ευρύτερη καταστολή προσπαθεί να τρομοκρατήσει όσους αντιστέκονται και να διαλύσει τους διάφορους αγώνες που προκύπτουν. Εκτός από τις κατασταλτικές κινήσεις εναντίον τοπικών αγώνων που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν και οι αναίτιες προσαγωγές δεκάδων συντρόφων και συντροφισσών κατά τη διάρκεια εργατικής μοτοπορείας στη Νίκαια, η συνεχής στοχοποίηση καταλήψεων και δομών του αγώνα και η αστυνομική αυθαιρεσία και τρομοκρατία στην περιοχή των Εξαρχείων με την επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής δύο μέρες πριν σε συναυλία αλληλεγγύης στην κατάληψη Δερβενίων 56. Οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν ωμή βία απέναντι στους παρευρισκόμενους, τραυμάτισαν κόσμο με τις μηχανές τους και χτύπησαν πελάτες και εργαζόμενους μαγαζιών της περιοχής. Κορύφωση της κρατικής επιθετικής τακτικής αποτελεί φυσικά και το επικείμενο νομοσχέδιο για πορείες και διαδηλώσεις, το οποίο θα βρει απέναντί του τον κόσμο του αγώνα.
   Εμείς με τη σειρά μας δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε τις δομές μας και τους χώρους αγώνα κι ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. Παράλληλα, στηρίζουµε τις τοπικές πρωτοβουλίες αντίστασης, οι οποίες είναι αυτές που θα δώσουν ζωή στον αγώνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης και αγωνιζόμαστε μαζί τους ενάντια στις αφαίμαξη των φυσικών πόρων, ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης και σε κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα.

Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό - μέλος ΑΠΟ - ΟΣ