ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ // ΤΡΙΤΗ 21 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 18.00 // ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ


ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ // ΤΡΙΤΗ 21 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 18.00 // ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Για τα 2 χρόνια από τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia

   Στις 21/1/2018, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ομάδα φασιστών μαζί με χουλιγκάνια του ΠΑΟΚ πυρπολούν το κτίριο της κατάληψης Libertatia, την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται αντανακλαστική πορεία γειτονιάς στην περιοχή του Φαλήρου όπου βρίσκεται η κατάληψη. Όταν αυτή φτάνει στη διασταύρωση των οδών Δελφών και Παρασκευοπούλου δέχεται την αναίτια επίθεση της αστυνομίας με συνέπεια τη σύλληψη 5 ατόμων,  που κατηγορούνται με το αδίκημα του εμπρησμού χωρίς να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Η πραγματικότητα είναι ότι  η κρατική υπηρεσία της αστυνομίας δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τον εμπρησμό ενός ολόκληρου κτηρίου ενώ είναι παρούσα, η έταιρη κρατική υπηρεσία της πυροσβεστικής αργεί υποδειγματικά να φτάσει και η «δικαιοσύνη» των αστικών δικαστηρίων καλεί σε απολογία 5 άτομα για την απόπειρα καψίματος μιας… ρόδας! Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει γίνει ούτε μια προσαγωγή υπόπτου για την υπόθεση του εμπρησμού του κτηρίου, παρά τις αρχικές στομφώδεις εξαγγελίες της ΕΛ.ΑΣ. 
   Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το κράτος μέσω της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά και μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Ν.Δ., προσπαθεί να κάμψει την δυναμική της διαδικασίας της ανοικοδόμησης της πυρπολημένης κατάληψης. Έτσι, αρχικά στις 25 Απρίλη 2018 κλιμάκιο της εφορείας αποπειράται να εισέρθει στον χώρο της κατάληψης για να «ελέγξει» την κατάσταση που βρίσκεται το κτίριο, παρεμποδίζεται όμως επιτυχώς από τον παρευρισκόμενο αλληλέγγυο κόσμο, που βρισκόταν σε ετοιμότητα προς υπεράσπισή της. Τη δεύτερη φορά, στις 8 Νοέμβρη του 2019, νέο κλιμάκιο των εντεταλμένων του Υπουργείου Πολιτισμού με την συνοδεία μπάτσων και ασφαλιτών καταφέρνει σε ανύποπτο χρόνο να εισβάλει και να συλλάβει 4 άτομα που βρίσκονταν εντός της κατάληψης εκείνη την ώρα, κατηγορώντας τους με το τραγελαφικό πλημμέλημα της παράνομης «επέμβασης σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς». Η κατηγορία ήταν δηλαδή η… αποκατάσταση της ζημιάς που το ίδιο το κράτος είχε συντελέσει στην πρόκλησή της με τη συγκάλυψη του εμπρησμού!
 Ταυτόχρονα το κράτος μέσα από μια κεντρική πολιτική τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει, επιτίθεται στο πιο ζωντανό και αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας. Στο αναρχικό κίνημα, τους κατειλημμένους χώρους αγώνα, τις αυτοοργανωμένες δομές στέγασης προσφύγων και μεταναστών, τον κόσμο της αλληλεγγύης, τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις. Από το καλοκαίρι του 2019 που έχει ξεκινήσει αυτή η κατασταλτική εκστρατεία έχουν εκκενωθεί αρκετές καταλήψεις  -πολιτικές και στεγαστικές- ενώ δεκάδες γυναίκες, άντρες και παιδιά πρόσφυγες που έμεναν σε κάποιες από αυτές οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης άθλιων συνθηκών. Μέσα από αυτά τα χτυπήματα, το κράτος επιχειρεί να ξεριζώσει τους χώρους που γεννούν αντιστάσεις απέναντι σε μια πραγματικότητα που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι μεγαλύτερη υποδούλωση και εξαθλίωση. Απέναντι, λοιπόν, σε αυτή τη διαρκώς εξελισσόμενη επίθεση του κράτους, πρόταγμά μας είναι η οργάνωση του κόσμου και η πολιτική υπεράσπιση συλλογικά των καταλήψεων και των δομών του αγώνα.
   Εμείς απ’ τη μεριά μας, ως μέλη της κατάληψης Libertatia θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους για την ανοικοδόμηση του κτιρίου που στέγαζε και στεγάζει τις ιδέες μας. Δεν έχουμε σκοπό να υποχωρήσουμε από τα χτυπήματα που δεχόμαστε από το κράτος και τα παρακρατικά τσιράκια του. Δε θα παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή γης στις φιλάργυρες ορέξεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης, καθώς από την αρχή δηλώσαμε ότι θέλουμε η Libertatia να αποτελέσει σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα κι όχι μνημείο φασιστικής βίας. Ο χώρος παραμένει ενεργός και λειτουργικός μέσα από τις κοπιαστικές προσπάθειές μας και θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του. Υπερασπιζόμαστε τους χώρους αγώνα ενάντια στα εκβιαστικά τελεσίγραφα, τη φασιστική βία, την κρατική καταστολή.
Η LIBERTATIA ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!
Κατάληψη Libertatia , 21.01.2020


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ // ΤΡΙΤΗ 21 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 18.00 // ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΝΟ PASARAN!
H LIBERTATIA ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ