Διαδήλωση τρίτη 22/10 Καμαρά στις 18.00


ΔΙΑΔHΛΩΣΗ Τρίτη 22/10 στις 18:00, ΚΑΜΑΡΑ

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ

Η κατάσταση μετά τα τελευταία μεγάλα κύματα ανθρώπων από τις εμπόλεμες και τις οικονομικά εξαθλιωμένες ‘’τρίτες χώρες’’ του πλανήτη, οι οποίοι ξεβράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει και πάλι δημιουργήσει εικόνες ντροπής για την ιστορία της ανθρωπότητας. Άνθρωποι στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλον στα λεγόμενα ΚΥΤ -κέντρα ‘’υποδοχής’’ του ελληνικού κράτους, της ΕΕ και των διάφορων ‘’φιλανθρωπικών’’ οργανισμών του ΟΗΕ, σκηνές και παραπήγματα στήνονται ανάμεσα στα συρματοπλέγματα όταν σε αυτά στεγάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραπάνω των προβλεπόμενων ορίων χωρητικότητας, με τα ασυνόδευτα παιδιά να αγγίζουν τριψήφιο αριθμό σε πολλές περιπτώσεις. Υπό αυτές τις αποπνικτικές συνθήκες ξέσπασαν τον προηγούμενο μήνα δύο (!) πυρκαγιές εντός αυτών των στρατοπέδων συγκέντρωσης -γιατί μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν στην πραγματικότητα, στη Μόρια της Λέσβου (29/9), όπου και απανθρακώθηκαν μια μητέρα και ένα μωρό παιδί και στο ΚΥΤ Σάμου (14/10) όπου καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Μόρια είχε εξελιχθεί ακόμη ένα τραγικό περιστατικό όταν φορτηγό παρέσυρε 5χρονο παιδί που βρισκόταν μέσα σε ένα χαρτόκουτο σκοτώνοντάς το, γεγονός ενδεικτικό της ασύμφορης κατάστασης που επικρατεί σε αυτό το κέντρο ‘’φιλοξενίας’’. Αντιδράσεις βεβαίως υπήρξαν από τους αιτούντες άσυλο καιρό τώρα, αλλά και μετά τα ίδια τα περιστατικά, με συγκρούσεις των τελευταίων με την αστυνομία και τα ΜΑΤ. Την περασμένη Πέμπτη, 17/10 σημειώθηκε ακόμη ένα περιστατικό πυρκαγιάς σε κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα της Αττικής, χωρίς ευτυχώς να θρηνούμε θύματα. Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαια καινούρια, ούτε μπορεί να λυθεί από το ίδιο το σύστημα που την δημιουργεί, γεγονός που φαίνεται και από την διάρκεια στον χρόνο τέτοιων άθλιων συνθηκών ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Και όλα αυτά ενώ η νέα κυβέρνηση έδειξε από νωρίς τα δόντια της εκκενώνοντας πληθώρα καταλήψεων στέγης μεταναστών/στριών στο κέντρο της Αθήνας, πατάσσοντας δήθεν αυτά τα ‘’κέντρα ανομίας’’ και μεταφέροντας τους και τις στεγασμένους/ες σε αυτά- μεταξύ αυτών και πολλά παιδία, τα οποία είχαν αρχίσει να προσαρμόζονται στις δομές αυτές αλλά και γενικότερα, πηγαίνοντας σχολείο και ζώντας μια σχετικά ήρεμη ζωή- αρχικά σε ξενοδοχεία (!) με απώτερο βέβαια σκοπό την μεταφορά τους στα ίδια στρατόπεδα που φλέγονταν, δήθεν για να τους σώσουν και να τις εντάξουν στις νόμιμες δομές και διαδικασίες αίτησης ασύλου. Οποία ειρωνεία…. Τις δομές αυτές, που με κόπο δημιουργήθηκαν από το κίνημα αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους, μεγάλο κομμάτι του οποίου αποτελούταν από αναρχικούς/ες, στις οποίες δομές καμία ‘’παράνομη’’ δραστηριότητα δεν υπήρχε, όπως και αποδείχθηκε από τα ίδια τα πορίσματα του κράτους εκ των υστέρων, εκτός από αυτήν της άρνησης του θεσμού της ιδιοκτησίας όταν υπήρξε η ανάγκη να στεγαστούν άνθρωποι και οικογένειες σε βιώσιμες συνθήκες και όχι σε υπερπληθή στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούμενα από kibo, κάτι που τους προόριζε η κρατική ‘’μέριμνα’’. Κτήρια εγκαταλελειμμένα λοιπόν, επανέρχονται σε αχρηστία, πολλές φορές με τις εισόδους τους να σφραγίζονται επιδεικτικά με τσιμεντόλιθους από την αστυνομία: πράξη που καταδεικνύει την υποκρισία που κρύβετε πίσω από τις εξαγγελίες του κράτους για δήθεν αξιοποίησή τους. Το έργο το έχουμε ξαναδεί βέβαια όσοι και όσες ασχολούμαστε με την αυτονόητη -για εμάς- βοήθεια (και όχι ελεημοσύνη) προς τους εκδιωγμένους αυτού του κόσμου. Κατατοπιστικότατο παράδειγμα η ολική κατεδάφιση του κτηρίου της κατειλημμένης δομής στέγασης προσφύγων και μεταναστριών/ών Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του ’16, του οποίου τα σχέδια έχουν μείνει μόνο στα χαρτιά, ενώ έχει δοθεί χρηματοδότηση. Το οικόπεδο του ισοπεδωμένου εδώ και τρία χρόνια Ορφανοτροφείου ακόμα αξιοποιείται από το κατά τα άλλα πλούσιο σε πόρους και μέσα κρατικό μηχανισμό. Και αυτά με κυβερνόν κόμμα τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όχι την σημερινή … ακροδεξία κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα το κράτος καιρό τώρα σπέρνει και καλλιεργεί κυκλώματα της μαφίας του παρεμπορίου, στα οποία ωθεί εκ των πραγμάτων μετανάστες και κατατρεγμένους ανθρώπους και τα οποία κατευθύνει σε περιοχές με αναρχικό, αντικρατικό αλλά και ευρύτερα αντικαπιταλιστικό πολιτικό χαρακτήρα, με σκοπό να διχάσει, να πολώσει και να καταστείλει όσες και όσους αντιτίθενται στα πανούργα σχέδια του. Τα παραπάνω έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα όταν στις τελευταίες εκκενώσεις των δομών στέγασης προσφύγων και μεταναστών αλλά και πόσω μάλλον στην επιχείρηση απομάκρυνσης του πολιτικού περιπτέρου της πλατείας Εξαρχείων (του λεγόμενου κοντέινερ) η παρακείμενη εμπορεία ναρκωτικών ελάχιστα επλήγη από τις δυνάμεις του ‘’νόμου’’, συνεχίζοντας σχεδόν απρόσκοπτα την δραστηριότητά της...
Η λογική αυτή της απομάκρυνσης των οποιωνδήποτε ανά την ιστορία νεοαφιχθέντων ανθρώπων από τον αστικό ιστό και την μάζα του προϋπάρχοντος πληθυσμού δεν είναι καινούρια εφεύρεση αλλά αποτελεί πάγια τακτική της εξουσίας για να διαιρεί και να βασιλεύει. Σκοπός της δηλαδή είναι να απομακρύνει και να αποξενώσει τα υποκείμενα, έτσι ώστε να τα περιχαρακώσει, να τα διαχωρίσει και να τα ωθήσει σε μια απομόνωση που το μόνο που μπορεί να γεννήσει είναι έκρυθμες καταστάσεις εκατέρωθεν. Να μην αφήσει -εν τέλει- τους εκάστοτε ‘’ντόπιους’’ να συνειδητοποιήσουν ότι οι εκάστοτε ‘’ξένοι’’ δεν είναι παρά άνθρωποι όμοιοι με αυτούς, με ίδιες ανησυχίες και προβλήματα -αλλά και ίδιες χαρές- και όχι κάποιου είδους τέρατα που για κάποιο ανεξήγητο τις πιο πολλές φορές σε αυτούς λόγο τους επιβουλεύονται. Η κρατική αυτή τακτική εντείνεται με την νέα κυβέρνηση των ακροδεξιών της φανφαρολόγων, δεν σταμάτησε όμως -όπως προαναφέρθηκε- και κατά την διάρκεια της απερχόμενης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίοι και πάλι χρησιμοποιούσαν ως πρόσχημα το ‘’ενδιαφέρον’’ τους για τους εκδιωγμένους, θεωρώντας ότι μεγάλο μέρος του κόσμου που πραγματικά ενδιαφερόταν θα τους πίστευε λόγω των ‘’αριστερών’’ τους πεποιθήσεων, ή μάλλον καταβολών. Όσοι και όσες όμως γνωρίζουν την πραγματική λειτουργία του κράτους και του κεφαλαίου και το πως όταν δεν επιβάλλεται δια της βίας εξαπατάει δια του λόγου πρέπει να επαγρυπνούν, ασχέτως των εναλλαγών του κυβερνητικού προσωπείου του ‘’δημοκρατικού’’ κράτους.
Η πραγματική αιτία τέλος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών δεν είναι ένας κάποιος άσβεστος πόθος των ανθρώπων αυτών για άσκοπη περιπλάνηση αλλά οι επεκτατικοί πόλεμοι και οι οικονομική διαχείριση του δυτικού κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο, για να μην αναφερθούμε στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή που προέρχεται από την εξάπλωση του δυτικού τρόπου ζωής και η οποία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες πληθυσμιακές μετακινήσεις και ανακατατάξεις. Το ελληνικό κράτος -και κατ’ επέκταση και όσοι ταυτίζονται ιδεολογικά με αυτό- δεν είναι όμως αμέτοχο της κατάστασης αυτής, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών που τους αναλογούν, προσάπτοντάς τες στους ‘’κακούς’’ Αμερικάνους, Βρετανούς, Γάλλους, Γερμανούς και άλλους, στα πλαίσια ενός είδους θολού αντί-ιμπεριαλιστικού αριστερισμού ή αντί-δυτικού πατριωτισμού ή και των δύο. Αντιθέτως η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε πληθώρα πολεμικών επιχειρήσεων στις διάφορες εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο (Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσοβο κ.α.) ως μέλος του Ν.Α.Τ.Ο., όπως επίσης καθόλου αθώα δεν είναι και δραστηριότητα του ελληνικού κεφαλαίου στις λεγόμενες ‘’υποανάπτυκτες’’ χώρες. Η πρόσφατη δε επικύρωση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας (ΜDCA) μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α. κατά την επίσκεψη Μ. Πομπέο στην Αθήνα έρχεται περίτρανα να αποδείξει τα άνωθεν.
Ως αναρχικές/οι λοιπόν δεν θα αφήσουμε την επέλαση του κράτους στις ζωές μας και στις ζωές όλων των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου αναπάντητη, ανεξαρτήτως αν μας χωρίζουν θάλασσες και ωκεανοί. Δε θα σταματήσουμε να χτίζουμε στη πράξη έναν καλύτερο κόσμο για όλους, με δομές αλληλεγγύης προς όλους, όσοι έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως καταγωγής, εντοπιότητας ή μη. Δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε όμως επίσης, στους δρόμους και όχι σε κοινοβουλευτικά έδρανα που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν εκτός από κοροϊδία, ενάντια σε όσους μας επιβουλεύονται. Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο δίκαιο και ίσο…                                                                                                     

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΣΑΜΟ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ…

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ!                                                                                                                                                                                   

Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό Libertatia,
μέλος της Α.Π.O. -Ο.Σ.