ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ MAKEDONIAN PRIDE



«Συγκρατούμε τη βία των μισθοφόρων φασιστών.
Όλοι οπλισμένοι επάνω στο ιππικό της ανθρώπινης εξιλέωσης.
Αυτή η αιώνια νιότη ανανεώνεται από την πίστη
στους ανθρώπους που απαιτούν ισότητα και ελευθερία»
απόσπασμα από τραγούδι της ένοπλη αντιφασιστικής οργάνωσης «Arditi Del Popolo»
Η μνήμη και η γνώση είναι όπλο ενάντια στον ιστορικό αναθεωρητισμό. Από την αυγή της ανάδυσης του φασιστικού μορφώματος, την επαύριο του Α’ παγκοσμίου πολέμου, εν καιρώ -και πάλι- οικονομικής κρίσης, εκατομμύρια άνθρωποι αποφάσισαν να στραφούν προς έναν “αντισυμβατικό” ηγέτη που νόμιζαν είχε τον τρόπο και τα «χαρίσματα» να σώσει την τότε Γερμανία. Εργαλεία του ανέκαθεν ήταν η προπαγάνδα, ο φόβος, η συνωμοσιολογία, το ψέμα, οι υποσχέσεις και η ωμή βία. Το τελικό αποτέλεσμα: 85 εκατομμύρια νεκροί. Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει επίσης πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στους ναζί και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα -εκτός του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη- είναι οι εκτελέσεις στο μπλόκο της Καλαμαριάς στις 13/8/1944, όπου συμμετείχε ενθουσιωδώς όλο το κοινωνικό κατακάθι που απαρτίζονταν από δωσίλογους, προδότες και ταγματασφαλίτες. Το «Πάρκο 13ης Αυγούστου» στην οδό Κερασούντος με Καλλίδου, δημιουργήθηκε ως μνημείο των εκτελεσθέντων, θυμίζοντας μας καθημερινά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους εχθρούς του λαού, και του ανθρώπινου γένους.
Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑ
Μετά τον αποχαρακτηρισμό, από την ίδια την κοινωνία, της Χρυσής Αυγής από τον δήθεν «αντισυστημικό» χαρακτήρα που προσπάθησαν τα ΜΜΕ να της φιλοτεχνήσουν, το κράτος αναζητά νέους διαδόχους της, και ο Ιερός Λόχος φάνταζε ως μια καλή τέτοια περίπτωση. Πραγματοποιούν λοιπόν συγκεντρώσεις για διάφορα θέματα που εντάσσονται στη ρατσιστική/φασιστική ατζέντα (ισλαμοποίηση της χώρας, προσφυγόπουλα στα σχολεία, Κύπρος κλπ) χωρίς ωστόσο να ανακοινώνουν ποτέ εκ των προτέρων το μέρος της συγκέντρωσης, καθώς το αντιφασιστικό κίνημα με τη συνεχή του παρουσία στο δρόμο προέβαινε στην κατάληψη οποιουδήποτε δημοσίου χώρου ανακοινωνόταν από τους φασίστες ως τόπος συγκέντρωσης, εμποδίζοντας τους έτσι να εμφανιστούν στο δημόσιο πεδίο.
Το αντιφασιστικό κίνημα αντιμετώπισε και αυτήν την «πρόκληση», απαντώντας κάθε φορά με μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και εξασφαλίζοντας ότι οι φασίστες δεν θα κινηθούν στην πόλη, ξερνώντας το ρατσιστικό, μισάνθρωπο δηλητήριό τους. Για τη διαφύλαξη, λοιπόν, της σωματικής ακεραιότητας των 15 καθαρμάτων του Ιερού Λόχου επιστρατεύεται όλη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά έχει επιφορτιστεί με το ρόλο του «συνοδού» των φασιστών, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη σωματική ασφάλεια αυτών και την πολιτική διασφάλιση της ναζιστικής τους φιέστας (πυρσοί, ναζιστικοί χαιρετισμοί, παραστρατιωτική δράση, φασιστικά συνθήματα).
Λίγα λόγια για το Μακεδονικό ζήτημα και τι άφησε πίσω
Πιάνοντας το νήμα από πριν ενάμιση χρόνο, ξεκινάει η περίοδος της ανακίνησης του «Μακεδονικού» ζητήματος, κάτι που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί των φασιστών, μιας και προσπάθησαν να επωφεληθούν από τον όγκο της μάζας που συσπειρώθηκε γύρω από το ζήτημα με εθνικιστικό λόγο ώστε να βγουν κι αυτοί, σαν το ψάρι στον αφρό, και να σπείρουν τη φασιστική ρητορική και πρακτική τους. Τα ξενοφοβικά καθάρματα του Ιερού Λόχου που τραμπούκιζαν παιδάκια στο Ωραιόκαστρο μετατράπηκαν σε «αγνούς πατριώτες» μέσα στη χαβούζα των συλλαλητηρίων και θέλουν τώρα να αδράξουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν νέους ανθρώπους και να τους οργανώσουν στις γραμμές του μίσους, πωρώνοντας τους με μισαλλόδοξη ρητορική και στέλνοντας τους να επιτεθούν στους φτωχούς, τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους αναρχικούς, τους αντιφασίστες και σε κάθε άνθρωπο που αντιπροσωπεύει το «διαφορετικό». Ενδεικτικό παράδειγμα αυτού είναι το πογκρόμ που συνέβη στην Ροτόντα το καλοκαίρι, με τους μπάτσους να συνοδεύουν τους φασίστες σε μια ξενάγηση στην πόλη με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό μεταναστών στην περιοχή της Ροτόντας.
Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει κερδισμένος από το όλο γεγονός, όπως και οι φασίστες από τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε μέσα από τα μακεδονικά συλλαλητήρια μέχρι τώρα ήταν μονάχα αποπροσανατολιστική ως προς τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας, που είναι πολλά και δεν προτρέπει κανένα κοινωνικό κομμάτι στην ανάδειξη των αληθινών του εχθρού, του κράτους και του κεφαλαίου. Με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και την προσάρτηση των Σκοπίων στο άρμα του ΝΑΤΟ, μέσω της μετονομασίας τους σε Βόρεια Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε να παίξει ακριβώς το παιχνίδι που του επιθυμούσαν Η.Π.Α και Ε.Ε. Γιατί αυτοί δημιουργούνε τα γεγονότα και τις συνθήκες για να αποτρέψουν την κοινωνία να εξεγερθεί. Γιατί το καλύτερο μέσο να μας αποδυναμώσουν είναι η ρητορική του εθνικισμού, του πολέμου, της μισαλλοδοξίας. Είναι ιστορικά δεδομένο πως τα εθνικά συμφέροντα προσπορίζουν στο φασισμό και ντύνονται με τις σάρκες των καταπιεσμένων, υπό την κυριαρχία του, πάντα, νικητή, κράτους – κεφαλαίου.
ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
Προσπαθώντας να αντλήσουν υπεραξία και κόσμο για το νεοναζιστικό παραμάγαζο οι φασίστες, είτε μιλάμε για τα σκουπίδια της Χρυσής Αυγής, είτε για τα κατακάθια του Ιερού Λόχου, διοργανώνουν επί μέρους εκδηλώσεις «ψυχαγωγικού χαρακτήρα». Πρόσφατα οι φασίστες της Χρυσής Αυγής διοργάνωσαν «νεανικό πάρτυ» στα γραφεία τους στην Καζαντζάκη, έχοντας την περιφρούρηση τους στα μπαλκόνια του 5ου ορόφου. Εν προκειμένω, ο εθνικιστικός οχετός του Ιερού Λόχου που βρίσκεται διαρκώς σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία, έχει το θράσος να ανακοινώσει ότι θα διοργανώσει γλέντι «Μακεδονικής Υπερηφάνειας», ταμπουρωμένος στο στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς. Στο συγκεκριμένο “δρώμενο” καλούνται, εκτός από πατριώτες και λοιπούς φασίστες/ναζί, και κομματικές νεολαίες. Ευελπιστούν με λίγα λόγια να περιμαζέψουν κάποιους από όσους συγκρότησαν τον πατριωτικο-εθνικιστικό κορμό που μαζεύτηκε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια τον περασμένο χειμώνα. Η συμμετοχή της νεολαίας της Χ.Α στο συγκεκριμένο «event» καταδεικνύει την άμεση σχέση που έχουν όλοι αυτοί οι παρακρατικοί σύνδεσμοι μεταξύ τους και την προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την νεολαία όπως φάνηκε να γίνεται και με τις καταλήψεις για το μακεδονικό τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Να συμπληρώσουμε ότι τελευταία η σχέση του κράτους με το φασιστικό παρακράτος, των θεσμών διαχείρισης με τους νεοναζί γίνονται όλο και πιο ορατοί, όλο και πιο ξεκάθαροι. Το τελευταίο διάστημα οι φασίστες της πόλης, οι παρακρατικοί προσπαθούν να βρουν νομιμοποίηση μέσα από διάφορους συλλόγους και ενώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η δημοτική παράταξη «πατριωτική δύναμη Καλαμαριάς» που αποτελείται μονάχα από μέλη της Χρυσής Αυγής.
Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, όπου το πιο μαύρο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας προσπαθεί να σηκώσει εκ νέου κεφάλι, που κράτος κι αφεντικά επιτίθενται κατά μέτωπο στα χαμηλά οικονομικά στρώματα του λαού, που ψηφίζονται νέα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα τα οποία έρχονται να προστεθούν σωρευτικά στις πλάτες μας, που ποινικοποιούνται οι αγώνες ντόπιων αλλά και μεταναστών, που εκκενώνονται καταλήψεις, χώροι δημιουργίας και αλληλεγγύης, που οι νεοναζιστικές γκρούπες αλωνίζουν στην πόλη με την πλάτη της αστυνομίας και βρίσκουν την ευκαιρία να επιτίθενται σε μετανάστες και καταλήψεις, όπως στη Libertatia πέρσι και στο Σχολείο, επ’ αφορμής των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία, απαντάμε με την όξυνση της Αντιφασιστικής Πάλης. Να αντισταθούμε σε κάθε πτυχή της επίθεσης που δεχόμαστε στη ζωή μας από το κράτος και τον καπιταλισμό. Να οργανώσουμε επαναστατικές δομές δράσης και κοινωνικής συσπείρωσης, σωματεία βάσης εργαζομένων-ανέργων, μαθητικές ομάδες, φοιτητικές ομάδες, να ενώσουμε τα νήματα ενός επαναστατικού κινήματος. Να τσακίσουμε το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.
Εμείς ως αντιφασίστες/τριες θα είμαστε στον δρόμο για να υπερασπιστούμε για άλλη μια φορά την ανθρωπιά και τη ζωή. Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτά τα κατακάθια. Ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει και θα έχουν θέση μόνο στις μαύρες σελίδες της ιστορίας μαζί με το μίσος που σπέρνουν, μαζί με τους κυρίαρχους και τα σκυλιά των θέσεων και της εξουσίας που αναγάγουν τους φασίστες σε πολιτικό συμπαίκτη και από κοινού συμπληρώνουν το πάζλ της βαρβαρότητας. Να χτυπήσουμε τη κρατική δομή και την οποιαδήποτε κυβέρνηση, με οργάνωση και αγώνα Να οργανώσουμε την κοινωνική-ταξική μας αντεπίθεση ενάντια στην κρατική εξουσία και σε όλους τους παρατρεχάμενους λακέδες της Βουλής με αγώνες από τα κάτω, συγκρούσεις, απεργίες, διαδηλώσεις.
Από τις δομές, τις γειτονιές μέχρι τους χώρους εργασίας μας, σε όλο το φάσμα του κοινωνικού πεδίου αντιμαχόμαστε τον εθνικισμό, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία πολύμορφα όπως αρμόζει, ανεξάρτητα από την προβιά που φοράει κάθε φορά, είτε με τη μάσκα του Μακεδονομάχου, είτε με του μπράβου απεργοσπάστη, είτε του μισαλλόδοξου ρατσιστή. Απέναντι τόσο στο κράτος και το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και κανιβαλισμό, όσο και στο εφεδρικό τμήμα του που δρα ως εμπροσθοφυλακή για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αφεντικών , δηλαδή το φασιστικό παρακράτος, η απάντηση μας είναι μια :
Ο κόσμος του αγώνα θα περάσει από πάνω σας
Ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, τους διακρατικούς ανταγωνισμούς και τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς καλούμε όλο τον κόσμο που δεν θέλει να επιτρέψει την ισχυροποίηση του εθνικιστικού/φασιστικού μπλοκ, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τη νεολαία και τις οργανώσεις της, τις πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις και τα σωματεία να υποστηρίξουν έμπρακτα την αντιφασιστική συγκέντρωση της Καλαμαριάς.
ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑ
ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ !
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: ΚΥΡΙΑΚΗ 7/4 14:00 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό- Μαύρο & Κόκκινο, μέλος ΑΠΟ-ΟΣ
Libertatia, Συλλογικότητα για τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό, μέλος ΑΠΟ-ΟΣ