e-mail: libertatia_squat@riseup.net | διεύθυνση: λ. στρατού 19 & σαρανταπόρου | πρόσβαση: λεωφορεία 3,7,10,11,31,39,58 στάση ευζώνων | συνέλευση: Τρίτη 20.30

Translate

Αναζήτηση

Ενημέρωση για τον αγώνα της υπεράσπισης της Κυριακάτικης αργίας από το μέτωπο της Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση από τους αποκλεισμούς καταστημάτων για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας: 10 και 17 Σεπτέμβρη 2017

Εδώ και 4 χρόνια τα αφεντικά του εμπορίου προσπαθούν να καταργήσουν ολοκληρωτικά την Κυριακάτικη αργία με τελικό στόχο να δουλεύουμε 52 Κυριακές το χρόνο. Από το νόμο του 2013 με τις «7 Κυριακές», από την «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου των «52 Κυριακών» το καλοκαίρι του 2014, από την «8η Κυριακή» στα τέλη του 2014, από το 3ο μνημόνιο του 2015 και το περιθώριο που άφηνε για «περισσότερες Κυριακές» και από τις «2 επιπλέον υπό όρους Κυριακές» στα τέλη του 2016, φτάνουμε στον Μάη του 2017 και στις«32 Κυριακές» βάσει και της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους “θεσμούς”.

Εδώ και 4 χρόνια ο Συντονισμός ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και τα «απελευθερωμένα» ωράρια δίνει το παρόν κάθε Κυριακή που επιχειρείται το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Το ίδιο συνέβη και τις Κυριακές 10/9 και 17/9.

Την Κυριακή 10/9/2017 οι αποκλεισμοί καταστημάτων επί της οδού Τσιμισκή ξεκίνησαν από τις 10:30. Οι αποκλεισμοί έγιναν στα καταστήματα H&M, benetton, calzedonia, pull&bear, vicko, flomar, intimissimi, english home, παρουσίαση, Bazaar βιβλίου και Public, ενώ ο Συντονισμός ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και τα «απελευθερωμένα» ωράρια πλαισίωσε και τον αποκλεισμό του εμπορικού πολυκαταστήματος «ΝΟΤΟS» που γινόταν από το σωματείο των εργαζομένων σε αυτό. Η στάση των εργαζόμενων στα εν λόγω καταστήματα ήταν θετική και η εμπορική κίνηση πολύ υποτονική. Στις 12:00 ήταν η καλεσμένη συγκέντρωση στη συμβολή της Αριστοτέλους με τη Τσιμισκή. Ακολούθησε πορεία στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, με κύρια εστίαση στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, όπου βρίσκεται πλήθος εμπορικών καταστημάτων. Μετά το πέρας της πορείας, ο Συντονισμός ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και τα «απελευθερωμένα» ωράρια επέστρεψε στο «ΝΟΤΟS», στηρίζοντας τον αποκλεισμό του σωματείου για ακόμα μιάμιση ώρα.

Την Κυριακή στις 17/7/2017 και πάλι πραγματοποιήθηκαν αποκλεισμοί επί της οδού Τσιμισκή, οι οποίοι ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10:30. Τα καταστήματα Bitsiani,H&M, pull&bear, Vicko, Public και ΝOTOS ήταν μέσα σε αυτά η πρόσβαση στα οποία αποκλείστηκε από τους διαδηλωτές. Για ακόμα μία φορά η στάση των εργαζομένων των εμπορικών καταστημάτων ήταν θετική. Μολαταύτα, εντάσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και επίδοξους πελάτες οι οποίοι με τη στάση τους, αντιλαμβανόμενοι το ρόλο τους ή μη, δρουν ως ο πολιορκητικός κριός των αφεντικών. Το σύνθημα «Αν θες να ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να δουλέψεις και Κυριακή» άμεσα συμπυκνώνει τους λόγους που κανένας και καμία δεν πρέπει να επισκέπτεται τα καταστήματα τις Κυριακές, στηρίζοντας έτσι το μέτρο που μας θέλει να μην έχουμε ψήγμα προσωπικού χρόνου. Μετά τους αποκλεισμούς, ακολούθησε πορεία η οποία ξεκίνησε από τη πλατεία Αριστοτέλους, στο ύψος της Τσιμισκή και κινήθηκε και πάλι στις οδούς Τσιμισκή και Μητροπόλεως, με σκοπό να απευθυνθεί στους εκατοντάδες εμπορουπάλληλους που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι πίσω από τις λουσάτες βιτρίνες και τα πετρωμένα χαμόγελα.

Εδώ και χρόνια βιώνουμε όλο και μεγαλύτερη περικοπή των εργατικών μας δικαιωμάτων, όλο και μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης από τα αφεντικά μας. Η κατάσταση γνωστή σε όλους μας: μειώσεις μισθών και συντάξεων, νόμιμη «υπερεργασία», σπαστά ωράρια, ωρομίσθιες απασχολήσεις, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και φυσικά η καλή παραδοσιακή μαύρη εργασία που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει σε όλους τους κλάδους, παρά τις τετριμμένες πλέον διακηρύξεις περί «πάταξης» της. Και πάνω από τα κεφάλια μας ο πέλεκυς της ανεργίας: δούλεψε μαύρα, δούλεψε ανασφάλιστος, δούλεψε Κυριακές, δούλεψε πέραν του ωραρίου και αν τολμήσεις να αρνηθείς η λύση απλή: οι στρατιές των ανέργων αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι το κεφάλαιο προελαύνει όσο η δική μας τάξη, οι εκμεταλλευόμενοι σιωπούν. Η μόνη λύση απέναντι στη μοιρολατρία είναι η οργάνωση και ο αγώνας στους χώρους εργασίας.


Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αφεντικά και να επιβάλλουμε το δίκιο μας, αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να δουλεύουμε όλο και πιο πολύ, όλο και πιο φτηνά, ότι ώρα, ότι μέρα θέλουν και για όσο μας θέλουν πριν μας στείλουν ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ. Για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία και τις πρωτοβουλίες εργαζομένων του κλάδου, να στήσουμε νέα όπου δεν υπάρχουν, να δημιουργήσουμε εργατικές συνελεύσεις σε κάθε μαγαζί και να έρθουν σε επαφή με τον συντονισμό. Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας και βασιζόμενοι στις δικές μας πλάτες και με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, να συνεχίζουμε όλο και πιο δυναμικά να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε συλλογικά μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας.

 Ή ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟ 7 ΣΤΑ 7 – Ή ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ
Συντονισμός ενάντια στην κυριακάτικη εργασία και τα “απελευθερωμένα ωράρια”
* Επικοινωνία: sintonismoskiriakis@espiv.net