Ενημέρωση από απεργιακή πορεία Θεσσαλονίκης 17/5/17

Η σημερινή διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ήρθε ως φυσική συνέχεια της μαζικής ανεξάρτητης ταξικής πορείας για την πρωτομαγιά αλλά και των πετυχημένων απεργιακών περιφρουρήσεων στο εμπορικό κέντρο στις 7 του Μάη.
Από τις 9.00 το πρωί μέλη του συντονισμού ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία και στα "απελευθερωμένα ωράρια" μαζί με άλλους αγωνιστές κατάφεραν να κρατήσουν κλειστό το ATTICA, τη WIND και το Bershka στη Τσιμισκή, ενώ άλλα μαγαζιά έκλεισαν από μόνα τους στη θέα των διαδηλωτών. Σημαντικό πως σε κάποια μαγαζιά υπήρχε ήδη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.
Αργότερα ο κόσμος της παρέμβασης (περίπου 70 σύντροφοι/ισσες) ξεκίνησαν εξορμήσεις σε χώρους εργασίας στους δύο κεντρικούς δρόμους της πόλης, στη Τσιμισκή και στην Εγνατία. Στην Εγνατία έγινε και μία μικρή στάση όπου φωνάχτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν τρικάκια στα Vicko με αφορμή την απόλυση ενός εργαζομένου που διεκδίκησε να πληρώνεται κανονικά. Από την Καμάρα πορεύτηκαν 2500 διαδηλωτές μέσα από τα μπλοκ σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα, πολιτικών ομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, το σώμα της πορείας αποτελούσε το μαζικό μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων, το σωματείο υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου, η λάντζα (παράταξη στον επισιτισμό), το δίκτυο ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων, ο χώρος αλληλεγγύης γυναικών, η ΒΙΟΜΕ, εργαζόμενοι από το μετρό, εργαζόμενοι από την ΕΥΑΘ, εργαζόμενοι από την ΕΛΒΟ, συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η επιτροπή αγώνα Θεσσαλονίκης για τις Σκουριές, το επίσης μαζικό μπλοκ της Συνέλευσης ταξικής αλληλεγγύης (με πλαινά πανό από ΕΣΕ, ΣΒΕΨΥΚΟΙ, ΣΣΜ, Ταξική πρωτοβουλία εμποροϋπαλλήλων, το μπλοκ των αναρχικών συλλογικοτήτων -ανατολικά, άνω θρώσκω, πυρανθός-, το μπλοκ της αναρχικής συλλογικότητας -Μαύρο και κόκκινο-, η ανοιχτή αναρχική συνέλευση φοιτητών/φοιτητριών Quieta Movere (τα α/α μπλοκ ήταν πολύ καλά περιφρουρημένα),η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η  δικτύωση για τη ριζοσπαστική αριστερά,  η λαϊκή αντίσταση, η ταξική πορεία και οι αγωνιστικές κινήσεις (πιθανώς να παραλείπονται κάποια μπλοκ).
Κατά τη διάρκεια της πορείας γράφτηκαν πολλά συνθήματα και στένσιλ, πετάχτηκαν μπογιές και σπάστηκαν μαυραγορίτικα, ένα υποκατάστημα της wind και τράπεζες, ενώ πετάχτηκε ικανοποιητική ποσότητα μπογιάς και στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ενέργεια που κόσμος από τα μπλοκ επιδοκήμασε.
Στη διαδρομή της πορείας, υπήρξε συνάντηση με εργαζομένους του ΟΑΣΘ, που τους εξηγήθηκε πως πρέπει πρώτα να κάνουν ξεκάθαρη τη στάση τους για τους ελεγκτές-κανίβαλλους και μετά να περιμένουν στήριξη από άλλους εκμεταλλευόμενους, κάτι που έδειξαν να καταλαβαίνουν, ενώ υπήρξε οπτική επαφή με τους γραφικούς του εργατικού κέντρου. Στην πορεία τους συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, κάτι γεροπασόκοι από σωματεία-φαντάσματα, λίγοι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σε δήμους και ΕΛΒΟ, αλλά και οι ανεκδιήγητοι ΛΑΕ-ΣΕΚ που συνεχίζουν να στηρίζουν τις συγκεντρώσεις των εργατοπατέρων (οι πρώτοι δεν ξεπέρασαν τους 50). Συνολικά η πορεία του ΕΚΘ ήταν λιγότερα από 800 άτομα, ενώ πολλές χιλιάδες ήταν και η πορεία του ΠΑΜΕ, το οποίο από το πρωί απέκλεισε τις εισόδους της Βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου.
Συγκέντρωση στην αγίας σοφίας πραγματοποίησε η ΟΚΔΕ και η αντεπίθεση των εργαζομένων στον επισιτισμό.
Το ραντεβού των αγωνιζόμενων εργαζομένων/ανέργων αυτής της πόλης ανανεώθηκε για αύριο στις 7.00 στην Καμάρα.
Στοίχημα για όλους και όλες, πέρα από τις απεργίες-τουφεκιές της ΓΣΕΕ αλλά και την αυριανή σημαντική πορεία, να συνεχιστεί η δουλειά στη βάση των εκμεταλλευόμενων για να δομηθεί ένας ισχυρός πόλος μέσα στην εργατική τάξη, που οργανωμένος οριζόντια και από τα κάτω, θα ξαναβγάλει στο δρόμο και πλέον χωρίς αυταπάτες, αυτούς που βλέπουν τις ζωές τους να υποτιμούνται διαρκώς από την επίθεση κράτους και κεφαλαίου.
πηγή: https://athens.indymedia.org/