Αυτομόρφωση, 4ος κύκλος


Λίγα λόγια για την ομάδα αυτομόρφωσης*
   Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να πούμε δυο λόγια για τη ομάδα αυτομόρφωσης της κατάληψης LIBERTATIA.
   Η ομάδα αυτομόρφωσης δημιουργήθηκε ως ανάγκη να συζήτιουνται και να αναλύονται εμπεριστατωμένα και σε βάθος χρόνου ζητήματα που δεν δύναται να λυθούν στο «λίγο» χρόνο της συνέλευσης της κατάληψης που ούτως ή άλλως αποτελεί το βασικό κύτταρο της δομής της. 
   Βρισκόμενοι στην ανάγκη να πάρουμε θέση σε κάποια βασικά ζητήματα αυτοπροσδιορισμού της ομάδας σε θεωρητική βάση αλλά που καθορίζουν εν τέλει και την πρακτική της δράσης αποφασίστηκε η δημιουργία μιας συγκεκριμένης δομής που θα έλυνε το πρόβλημα.
   Ένα ζήτημα που η διαδικασία της αυτομόρφωσης προσπαθεί να απαντήσει είναι η δημιουργία των άτυπων ιεραρχιών που γεννιούνται στις ανοιχτές συνελεύσεις ετερόκλιτων ατόμων στη βάση του γνωστικού-γνωσιακού επιπέδου των ατομικοτήτων που την απαρτίζουν.
   Η δομή της ομάδας αυτομόρφωσης συνδυάστηκε με την ταυτόχρονη λειτουργία της ανοιχτής-δανειστικής βιβλιοθήκης στο πλαίσιο της μελέτης και της συζήτησης. Το εγχείρημα αυτό πήρε την τελική του μορφή τον νοέμβριο του 2008 και έκτοτε λειτουργεί κάθε Τετάρτη βράδυ μετά τις 20.00 στο χώρο της κατάληψης.
   Περιγραφικά η λειτουργία της ομάδας έχει περίπου ως εξής, η ομάδα μετά από συζήτηση επιλέγει κάποιο θέμα κατόπιν ψάχνουμε για βιβλιογραφία, επιλέγουμε τους τίτλους που θα μελετήσουμε, καθένας/μια επιλέγει το βιβλίο/α που θα μελετήσει και στην πορεία θα παρουσιάσει στους υπόλοιπους ώστε εν τέλει μέσω της συζήτησης να πραγματωθεί η αυτομόρφωση.
   Δεν έχει τεθεί ως αυτοσκοπός ύπαρξης της ομάδας η συγγραφή των εκάστοτε συμπερασμάτων υπό τη μορφή (αυτής εδώ της) μπροσούρας, αυτό γίνεται κατά περίπτωση. Τα συμπεράσματα της ομάδας σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ανάγονται σε δόγματα από τη κατάληψη. Τουναντίον ο σκοπός ύπαρξης της αυτομόρφωσης είναι η εθελούσια συμμετοχή στη διαδικασία με σκοπό την αντί-ιεραρχική και ουσιαστική μόρφωση μέσω της αμφίδρομης επικοινωνίας. Τα συμπεράσματα της ομάδας στο εκάστοτε θέμα αποτελούν ισχυρό βοήθημα στη διαδικασία αποφάσεων της συνέλευσης της κατάληψης.
   Η ομάδα αυτομόρφωσης είναι μια ανοιχτή διαδικασία στη καθεμία και στο καθένα που θέλει να συμμετάσχει. Δεν αποτελεί μια κλειστή ομάδα μόνο των μελών της συνέλευσης της κατάληψης αν και ξεκίνησε και απαρτίζεται ως ένα σημείο από μέλη αυτής.
   Ο ανοιχτός χαρακτήρας της διαδικασίας θέλει να καταδείξει τη σημασία που δίνουμε στη συμμετοχή και τη συλλογικοποίηση να ανοίξει νέα πεδία επικοινωνίας ξεπερνώντας στείρες λογικές κοινωνικοποίησης που βασίζονται στη κουλτούρα της διασκέδασης του καφενείου αλλά και να δώσει το μήνυμα ότι η δράση προϋποθέτει τη γνώση και η γνώση προϋποθέτει τη μόρφωση.

*από την μπροσούρα "τιμωρία και φυλακή, οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες" νοέμβρης 2009