3 χρόνια κατάληψη libertatia

κείμενο που μοιράστηκε στην εκδήλωση για τα 3 χρόνια της κατάληψης

Αρχές Μαϊου καταλάβαμε το νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Λ Στρατού 19 κ Σαρανταπόρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ομάδα νέων που είχαν συγκροτήσει ήδη πολιτική συνέλευση 4-5 μήνες πριν για τη δημιουργία πολιτικής κατάληψης, προχωράει στο εγχείρημα στις 8 Μαϊου 2008. Την περίοδο του καλοκαιριού πραγματοποιούνται εργασίες (με τη βοήθεια φίλων-συντρόφων) στο χώρο του κτηρίου με σκοπό την επισκευή του και τη προετοιμασία του χώρου, για τη στέγαση κάποιων από εμάς καθώς και της πολιτικής συλλογικότητας. Μετά από ένα καλοκαίρι εργασιών και συζητήσεων το εγχείρημα αφού έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων της γειτονιάς, ανοίγει και ξεκινάει το πολιτικό έργο της. Η αφετηρία γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου με κείμενο και αφίσα που συνοπτικά αναφέρει:
«Η συνειδητή επιλογή της κατάληψης ως πράξης έρχεται ως απόρροια της έμπρακτης άρνησής μας να υποκύψουμε στον εκβιασμό του ενοικίου.Οι βάσεις που θέτουμε για τη δημιουργία στηρίζονται στην ισότητα και την αντί-ιεραρχία. Δημιουργούμε ένα μέρος ανοιχτό για όλους όσους συνειδητά αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή ενός κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης που βασίζεται στην εκμετάλλευση. Η κατάληψη LIBERTATIA ως στόχο έχει να εντείνει την αντίσταση-επίθεση σε κράτος, εξουσία, καπιταλισμό και κάθε είδους φασισμό με τελικό σκοπό την απελευθέρωση φύσης και ανθρώπου από την εκμετάλλευση
Βασική μας προϋπόθεση για την υλοποίηση του στόχου που είχε τεθεί ήταν και παραμένει η ύπαρξη πολιτικής ομάδας που θα στεγάζεται στην κατάληψη και θα προπαγανδίζει τις θέσεις της. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η δημιουργία της μπροσούρας «η ανάγκη της στέγασης και η λύση της κατάληψης ως μέσο επαναστατικής πράξης» που έρχεται να ολοκληρώσει ως επιστέγασμα, θεωρητική δουλειά και εφαρμογή των απόψεών μας πάνω στο ζήτημα.
Σαν ενδεικτικό αποτέλεσμα της μπροσούρας αλλά και ουσιαστική αποκομιδή της συλλογικότητας αναφέρουμε τα παρακάτω: «Δεν μας αρκούν χίλιες αρνήσεις αλλά και άλλες τόσες καταφάσεις, οριοθετήσαμε και αναλύσαμε τον όρο κατάληψη χαρακτηρίζοντας ως πολιτική αυτήν που προσπαθεί να διαδώσει το λόγο ύπαρξης της, καθώς η προσπάθεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη κρατική/κοινωνική ομαλότητα-κανονικότητα». Η μπροσούρα κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2008 και παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 09 στο χώρο της κατάληψης όπως και όλες οι εκδηλώσεις που θ’ αναφερθούν.
Η συλλογικότητα αυτοπροσδιορίζεται στη κοινωνία και προσπαθεί να πραγματώσει τα λεγόμενά της. Εκδίδει αφίσα που προσκαλεί ομάδες και άτομα να πλαισιώσουν το εγχείρημά της με το διακριτικό τίτλο «Ανοιχτός κοινωνικός χώρος» όπου κάθε Πέμπτη μετά τις 20:00 ανοίγει τις πόρτες της.
Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι η διάδραση των υποκειμένων, καθώς και μία σταθερή ώρα και μέρα συνάντησης εκτός συνέλευσης.
Η συνέλευση μετά το άνοιγμα μεγαλώνει, νέα μέλη προστίθενται. Σε κάλεσμα του αντιεξουσιαστικού χώρου για τη δημιουργία πορείας σε ένδειξη αλληλεγγύης αποφασίζεται να συμμετέχουμε προσδίδοντας τα χαρακτηριστικά μας σε αφίσα με τίτλο: «Η δημοκρατία σας δε μας αφορά η τρομοκρατία σας δε μας σταματά».
Το μήνα Δεκέμβριο του 08 πραγματοποιείται εξέγερση σε όλη την ελλάδα με αφορμή τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σημαδιακή ημερομηνία που στιγμάτισε τη κοινωνία και τον αντιεξουσιαστικό χώρο και έδωσε το έναυσμα για τις εξελίξεις που ακολουθήσουν. Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA HTAN EKEI.
Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη libertatia ήταν οι βραδιές αυτομόρφωσης. ‘Όπως κάθε επαναστατικό κίνημα που προϋπήρξε έθετε τις βάσεις του πάνω στην μόρφωση, έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να μελετήσουμε τη γνώση και να αλληλοεκπαιδευτούμε. Ανοίγοντάς το στη κοινωνία θέσαμε τους όρους της επαναστατικής μας λειτουργίας: «η δράση προϋποθέτει τη γνώση & η γνώση τη μόρφωση».
Μετά από κάθε εξέγερση έρχεται και η αντιεξέγερση. Πάνω σ’ αυτή τη συνθήκη έρχεται και η στοχοποίηση των καταλήψεων ως ηθικών αυτουργών των γεγονότων του Δεκέμβρη. Με κείμενο και αφίσα που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2009 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε την «άμυνα» σε «επίθεση» μέσα από το προπαγανδιστικό μας υλικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε ένα απόσπασμα του κειμένου: «Σκοπός μας είναι να γίνει η διαλαλούμενη εξολόθρευσή μας παγίδα των κάθε είδους και μορφής εξουσιαστών με τελικό στόχο την γενίκευση των καταλήψεων, με όρους απέχθειας για την ιδιοκτησία, με όρους επαναστατικής στόχευσης».
Στο κειμενό μας τονίζαμε ότι την συγκεκριμένη στιγμή ήταν απαραίτητη «η ευρύτερη αλληλεγγύη και συναίνεση των αντιστεκόμενων και των υγιώς σκεπτόμενων κομματιών της κοινωνίας απέναντι στην επερχόμενη καταστολή των καταλήψεων». Για το λόγο αυτόν δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συντονιστικό των καταλήψεων, όπου αποφασίστηκε πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μέσα από τη παραπάνω διαδικασία προέκυψαν εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο παραπάνω πρόγραμμα. Συναυλία: κονσέρτο σύγχρονης μουσικής, Βίντεο: 9 ημέρες πίσω από τα οδοφράγματα. Mini graffiti fest.
Νοέμβριος 09: Η ομάδα αυτομόρφωσης ολοκληρώνει περίπου ένα χρονο λειτουργίας και κλείνει το κύκλο κυκλοφορώντας τη πρώτη μπροσούρα της ομάδας και δεύτερη της κατάληψης με τίτλο : «τιμωρία και φυλακή οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες»
«Η αύξηση του έγκλειστου πληθυσμού και η συνακόλουθη πτώση του βιοτικού επιπέδου των ελεύθερων εργατών κατά τις οικονομικές κρίσεις αποτελεί μια πολιτική αλλά και οικονομική απειλή για το κράτος. Παρ’ όλα αυτά το κράτος μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την αποδοχή της κοινωνικής κανονικότητας αλλά και ως οικονομική πηγή (τόσο μέσω της υπεραξίας των φυλακισμένων όσο και με την πτώση που προκαλούν στους μισθούς των εργατών)».
Η μπροσούρα εκδόθηκε σε 3000 κομμάτια και διανεμήθηκε χωρίς αντίτιμο σε στέκια και καταλήψεις σε όλη την ελλάδα.
Το καλοκαίρι του 09 δημιουργείται ζήτημα με τα κέντρα κράτησης μεταναστών, που η επαπειλούμενη δημιουργία τους προκαλεί την αντίδραση του ελευθεριακού χώρου, με τη διοργάνωση πορείας. Σε απάντηση η κατάληψη εκδίδει κείμενο με τίτλο: «η ολοκληρωτική δημοκρατία μας χαιρετά». Χαρακτηριστικά αναφέρει και κατά τρόπο προβλέπει
«Εν έτη 2009 ο διάχυτος κοινωνικός φασισμόςδεν είναι πλέον μόνο διάχυτος. Είναι οργανωμένος, έχει όνομα, και δεν έρπεται πλέον. Έχει σηκώσει κεφάλι και αξιώνει ζωτικό χώρο. Το αυγό του φιδιού επωάστηκε και έχει πλέον βγάλει κεφάλια. Καμουφλαρισμένα με τη μάσκα «ομάδες-σύλλογοι κατοίκων» ή και απροκάλυπτα, τριγυρνάνε στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων και της επαρχίας, στους εργασιακούς χώρους και κυρίως στις συχνότητες των μμε».
Σε μια κοινωνία που λειτουργεί με το δόγμα «ο καθένας για την πάρτη του», η οικονομική κρίση με την ανεργία και τη μείωση ρευστού για κατανάλωση που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί την ιδανική συνθήκη για την καλλιέργεια φασιστικών απόψεων και πρακτικών, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ο επίλογος του κειμένου θα στιγματίσει τη πορεία της συλλογικότητας αλλά και τους δρόμους της πόλης: ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
Παράλληλα τυπώνονται και κυκλοφορούν στη πόλη 3000 αυτοκόλλητα με αντιφασιστικό περιεχόμενο.
 
Μέσα στο καλοκαίρι του 09 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της κατάληψης κάλεσμα στη γειτονιά για γνωριμία με τη συνοδεία φαγητού. Εποικοδομητική συνάντηση χωρίς ιδιαίτερη συνέχεια. Αρχική μας τοποθέτηση ήταν ότι η γειτονιά είναι και παραμένει ζωτικής σημασίας χώρος παρέμβασης μας, γι’ αυτό και οποιαδήποτε εκδήλωσή μας περιελάμβανε αφισοκόλληση, μοίρασμα κειμένων, μικροφωνικές, πρώτα στο χώρο της κοντινής μας περιοχής.
Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει δύο χρόνια που έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα κάνει έντονα τα σημάδια της το 2010 με το τεράστιο χρέος να αποκαλύπτεται και το κίνδυνο χρεωκοπίας πολύ κοντά. Πανικός, ύφεση, ΔΝΤ έρχονται και θα παραμείνουν. Η επίπλαστη κοινωνική ευημερία-ηρεμία θα σταματήσουν και θα αντικατασταθούν από το βίαιο μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Η ομάδα αυτομόρφωσης έχει ξεκινήσει κύκλο με θέμα τη μελέτη της πολιτικής οικονομίας που ολοκληρώνεται το Δεκέμβρη και σε συνεργασία με τη συνέλευση της κατάληψης διοργανώνει εκδήλωση για τη κρίση και τυπώνει αφίσα όπου αποτυπωνει την ανάλυση της με τίτλο: «Κρίση: οικονομική, πολιτική, κοινωνική θα υπάρχει όσο υπάρχει καπιταλισμός και μισθωτή εργασία. Συνειδητή σύγκρουση. Για το κομμουνισμό και την αναρχία». Συνοπτικά, «η σύγχρονη λύση, αποτελεί την σύγχρονη αναγκαιότητα και μιλάει για τα εργατικά συμβούλια, ταξικές απεργίες, αυτόνομο συνδικαλισμό και συλλογικοποίηση των αρνήσεων. Για μας η κρίση είναι όχι μόνο οικονομική αλλά πολιτική και κοινωνική, Ένα άλλο βασικό συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού είναι οι στρατιές ανέργων που αυτός δημιουργεί. 4 φάσεις του οικονομικού κύκλου του καπιταλισμού, κρίση, ύφεση αναζωογόνηση, άνοδος και δημιουργούνται οι προοπτικές για μια νέα κρίση. Η κρίση είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλισμού το οποίο βασίζεται στην ανάγκη για αύξηση του ποσοστού του κέρδους τους».
Περίπου ένα μήνα μετά η συνέλευση της κατάληψης ετοιμάζει κείμενο-πρόταση προς συλλογικότητες που θεωρεί ενεργά πολιτικά κοντά της, παρά τις επιμέρους διαφωνίες και τις καλεί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συντονιστικό δράσεων για τη κρίση. Το κείμενο έχει τον εξής χαρακτήρα: «Είναι ώρα να δράσουμε και να εντείνουμε τον κοινωνικό ανταγωνισμό, μιας και η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη». «Έχοντας, από μεριάς μας, αρχίσει την ανάλυση της κρίσης-ύφεσης καιρό τώρα δεν μπορούμε να μένουμε παρατηρητές αλλά να προτείνουμε δικές μας απόψεις-καταφάσεις στο περιβάλλον της αναταραχής για τη δική μας (περιμένουμε προτάσεις) πραγματική επαναστατική λογική».
Στο πλαίσιο της πολιτικής θέσης της κατάληψης Libertatia, ότι δεν μας αρκούν οι αρνήσεις αλλά μας γοητεύουν και μας αντιστοιχούν οι καταφάσεις, καθώς και η έμπρακτη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, επιλέγουμε να μεταδώσουμε την προκειμένη χρονική στιγμή την αναταραχή και τη διάχυση του επαναστατικού μας λόγου στην ελληνική κοινωνία και ειδικότερα αυτήν της θεσσαλονίκης
Στο κάλεσμα που έγινε ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι σύντροφοι. Ακολούθησε μοίρασμα κειμένου για τη κρίση που περιελάμβανε αποσπάσματα από την εισήγηση της εκδήλωσης που είχε προηγηθεί.
Στα πλαίσια της αντικουλτούρας που προωθούμε διοργανώνουμε Punk Hip-Hop συναυλία στο χώρο της κατάληψης στις 24-4-10 με τους αντίστροφη μέτρηση κ javaspa. «Η μουσική είναι όπλο και ξέρουμε που να το στρέψουμε».
Σαν δεύτερο κομμάτι της εργασίας μας για τη κρίση και σαν συνέχεια του πρώτου έρχεται η μπροσούρα και η εκδήλωση παρουσίασης διημέρου να ολοκληρώσει την άποψή μας περί κρίσης και κοινωνίας με τίτλο: «Από την εργατική χειραφέτηση μέχρι την πλήρη αυτοδιαχείριση». Η μπροσούρα περιλαμβάνει τα εξής περιεχόμενα: «Ιστορικό ΔΝΤ, σύντομο ιστορικό παρεμβάσεων. Βασικές αρχές των εργατικών συμβουλίων, εργατικά συμβούλια στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Επαναστατικά εργατικά συμβούλια, θέσεις θεωρία των επαναστατικών συμβουλίων. Για τα Σοβιέτ, πως λειτουργούν τα σοβιέτ, ιστορικό. Κιλελέρ 1910. Βόλος: το εξεγερτικό 36. Οι κολλεκτίβες του 36 στην Ισπανία. Αργεντινή: Αυτοοργάνωση – Αυτοδιαχείριση στη παραγωγή. Το ζήτημα της παραγωγής i) Αυτοδιαχείριση ii) Αποβιομηχανοποίηση iii) Κοινοτισμός-Κολεκτιβισμός». Η μπροσούρα τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων για τις ανάγκες του διημέρου.
Ο διάχυτος κοινωνικός φασισμός έχει πάρει σάρκα και οστά, το αυγό του φιδιού έχει επωαστεί. Ομάδες ακροδεξιών που έχουν δημιουργηθεί επιτίθενται σε μετανάστες και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Η κατάληψη προπαγανδίζει μέσα από ένα ντοκιμαντέρ την επίθεση στους φασίστες. Το Σεπτέμβριο του 10 προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «κυνηγώντας φασίστες», το οποίο πιστεύουμε ότι συμβάλλει στον ευρύτερο αντιφασιστικό αγώνα. Με κείμενο που συγγράφεται πολιτική υπεράσπιση που αναφέρει: «Για εμάς ο αντιφασιστικός αγώνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στο κράτος. Δομείται και πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων πολιτικών δομών, αυτό-οργανωμένων και αντί-ιεραρχικών, απαλλαγμένων από κοινωνικές σχέσεις που ταυτίζονται με το θεσμό της ιδιοκτησίας όπως και σεξιστικές, εκμεταλλευτικές συμπεριφορές».
Τη περίοδο του καλοκαιριού τίθεται έντονα το θέμα της έμπρακτης αυτοδιαχείρισης και πως αυτή θα μπορέσει να λειτουργήσει στη πράξη. Έτσι ένα καινούριο κεφάλαιο γεννιέται μέσα από τη συνέλευση της κατάληψης. Η κολεκτίβα ζερμινάλ ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2010 στο κέντρο της θεσσαλονίκης.
Ένα κεφάλαιο που έμεινε χωρίς να αναδειχθεί είναι οι προβολές συνδυασμένες με τις θεματικές βραδιές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της κατάληψης στα πλαίσια του ανοιχτού κοινωνικού χώρου. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 30 προβολές με ανάλογες θεματικές βραδιές.
Γενικά σε έναν απολογισμό λόγου, πράξης, διάρκειας, συνέπειας θα μέναμε ημιτελείς, αν δεν παρουσιάζαμε την αυτοκριτική μας. Μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας οι εικόνες, οι εμπειρίες και τα λάθη (ίσως νωρίς για να τα κρίνουμε) μας δίνουν την εμπειρία και το ερέθισμα να συνεχίσουμε.
Σε ένα περιβάλλον σήψης και παρακμής εμείς επιλέξαμε το δρόμο της ανατροπής. Με χαρακτηριστικό μας γνώρισμα και αρχή, ότι ως πολιτικές οντότητες συμμετέχουμε ενεργά στη κοινωνική διάδραση που παίρνει σάρκα και οστά στις καθημερινές μας λειτουργίες επιλέξαμε τα λόγια να γίνονται πράξη. Έχουμε σαν αρχή ότι αναρχία-ελευθερία λειτουργεί σαν αρμονία, ένα κοινωνικό σύστημα που τα πάντα θα οργανώνονται, θα μοιράζονται και θα χρησιμεύουν με σκοπό την ισότητα και το καταμερισμό ευθυνών και εργασιών. Με γενική αφετηρία τα παραπάνω δεν μας αντιπροσωπεύει ο μηδενισμός, η τυχαιότητα και ο ατομισμός. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι τα ιδανικά μας δεν θα πραγματοποιηθούν με ειρηνικό τρόπο και ότι κανένας δεν θα μας τα χαρίσει χωρίς μάχη-πάλη. Αυτοπροσδιοριζόμαστε πλέον σαν συλλογικότητα με ελευθεριακά χαρακτηριστικά που λειτουργεί αυτοδιαχειριστικά χωρίς μεσολάβηση. Στη διάρκεια των τριών αυτών ετών καθώς και από την αφετηρία μας άλλαξαν αρκετά. Η αρχική ομάδα με τη συνδρομή και άλλων διαφώνησε, οι δρόμοι χώρισαν. Νέα μέλη μετά την αποχώρηση προσέγγισαν την ομάδα που συνέχισε τη πορεία της, η ιστορία επαναλαμβάνεται.. Η σύγκρουση ανοίγει περάσματα ..
Με την άρνηση για εμάς να παραμένει το πρώτο και μοναδικό στοιχείο της ρήξης με το κατεστημένο διαποτιστήκαμε από το τρίπτυχο αντίσταση-συλλογικοποίηση-επίθεση με κυρίαρχα χαρακτηριστικά τα δύο τελευταία.
 
ΚΑΤΑΛΗΨΗ LΙΒΕRΤΑΤΙΑ
Σεπτέμβριος 2011

Σχόλια